Сулфасалазин за анкилозиращ спондилит

Сулфасалазин е лекарство, произведено от салицилова киселина – същата активна съставка, открита в аспирин – с антибиотик, наречен сулфапиридин. Лекарството се предлага в таблетки за освобождаване от време, приемани през устата.

Сулфасалазинът намалява възпалението, но точният начин за това не е известен. Той е използван за намаляване на възпалението на червата при възпалителни заболявания на червата като възпаление на Crohn и ставите при ревматоиден артрит. По-скоро, тя се използва за борба с възпалението при анкилозиращ спондилит, но не изглежда да работи върху гръбнака. По-ефективно е, ако анкилозиращият спондилит причинява симптоми в други области като раменете и петите.

Анкилозиращият спондилит причинява болка, скованост и подуване на гръбначния стълб, а понякога и други области като бедрата, гръдната стена и токчета. Много хора, които имат анкилозиращ спондилит, също имат възпалително заболяване на червата. Сулфасалазин помага при намаляване на възпалението на червата и коремна болка.

Сулфасалазин може да помогне за контролиране на болката и възпалението на някои хора в области, различни от гръбначния стълб. Неговата ефективност все още се проучва. 1

Всички лекарства имат странични ефекти. Но много хора не усещат страничните ефекти или са способни да се справят с тях. Посъветвайте се с Вашия фармацевт относно страничните ефекти на всяко лекарство, което приемате. Нежеланите реакции са изброени и в информацията, която се доставя с лекарството.

Ето някои важни неща, за които трябва да се замислите

Обадете се незабавно на Вашия лекар или на други аварийни служби

Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате такива

Честите нежелани реакции на това лекарство включват

Вижте “Справочник за лекарствата” за пълен списък на нежеланите реакции. (Справката за лекарствата не е налице във всички системи.)

Уведомете Вашия лекар, ако сте алергични към аспирин, сулфа наркотици или други лекарства. И бъдете сигурни, че той или тя знае за други лекарства, витамини или други добавки, които приемате.

Обикновено ползите от лекарството са по-важни от всички незначителни странични ефекти; Нежеланите реакции може да изчезнат, след като приемете лекарството известно време; Ако нежеланите реакции все още ви притесняват и се чудите дали трябва да продължите да приемате лекарството, се обадете на Вашия лекар. Той или тя може да намали дозата Ви или да промени лекарството. Не внезапно прекратявайте приема на лекарството, освен ако не Ви каже лекарят.

Проблем с дишането; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Може да сте чувствителни към слънчевата светлина, докато приемате сулфасалазин. Носете слънчеви очила и използвайте слънцезащитни продукти.

Медицината е един от многото инструменти, които Вашият лекар трябва да лекува за здравен проблем. Приемането на лекарства, както предлага вашият лекар, ще подобри Вашето здраве и може да предотврати бъдещи проблеми. Ако не вземате правилно лекарствата си, може да изложите на риск здравето си (и може би живота си).

Има много причини, поради които хората имат проблеми с приемането на лекарството си. Но в повечето случаи има нещо, което можете да направите. За предложения как да работите по общи проблеми, като приемате лекарства по предписание.

Ако сте бременна, кърмите или планирате да забременеете, не използвайте никакви лекарства, освен ако Вашият лекар не Ви каже. Някои лекарства могат да навредят на Вашето бебе. Това включва лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, витамини, билки и добавки. Уверете се, че всички ваши лекари знаят, че сте бременна, кърмите или планирате да забременеете.

Последващата грижа е ключова част от Вашето лечение и безопасност. Не забравяйте да направите и отидете на всички срещи и се обадете на Вашия лекар, ако имате проблеми. Също така е добре да знаете резултатите от тестовете си и да запазите списък с лекарствата, които приемате.

Попълнете новата формуляр за информация за лекарства (PDF) (Какво представлява PDF документ?), За да ви помогне да разберете това лекарство.

Арнет ФК (2008). Серонегативен спондилоартрит. В DC ​​Dale, DD Federman, eds., ACP Medicine, раздел 15, кап. 3. Ню Йорк:.

Д-р Грегъри Томпсън – Вътрешен лекар; Д-р Рича Дхауан – Ревматология

9 септември 2014 г.

кошери; Болки в ставите; Продължаващо главоболие; Сърбеж или обрив.

Кожна чувствителност към слънчева светлина; Болка в стомаха, гадене, загуба на апетит; Диария.