Сънливост: когнитивни и емоционални ефекти

 Архивира съдържание след 2 години, за да гарантира, че нашите читатели лесно могат да намерят най-своевременно съдържание; За да намерите най-актуалната информация, моля, въведете вашата тема в полето за търсене.

Често ли забравяте неща, които сте сигурни, че знаете? Трудно ли е да се съсредоточите върху сложни задачи? Получавате ли по-малко от шест часа сън една нощ?

От Джеърд Мил; Слухът: Когато се изправиш с проблем, “да спиш” ще ти помогне да направиш правилния кал; В един или друг момент всички ние трябваше да вземем трудно решение. Един от най-често предлаганите съвети е да “спим на него”. Така че това е добра идея или всъщност е просто извинение за отлагане; Вярата: Сънят наистина може да ви помогне да вземете по-добро решение; Това, което може да изглежда като невъзможен проблем, може да има ясно решение след няколко часа …

Повечето хора, които не получават достатъчно сън, не признават таксите, които поемат за тяхното когнитивно и психическо здраве.

Много хора мислят за сън просто като лукс – малко престой. Те знаят, че се чувстват по-добре, когато получат добър нощен сън и по-лошо, когато не го правят. Но сънът всъщност подобрява ученето, паметта и прозрението.

“Вие влагате енергия в банката, когато спите”, казва Бари Краков, лекар, медицински директор на Маймонидс Сън Изкуства и науки, ООД в Албакърки, Ню Мексико и автор на Sound Sleep, Sound Mind: 7 Ключове към Спящата през нощта. “На клетъчно ниво тялото буквално се ремонтира и възстановява. Без нея не можете да правите каквото искате – физически или психически. ”

И настигането на съня ви е по-голяма работа, отколкото много хора осъзнават. Ако получавате по-малко от шест часа сън една нощ в продължение на една седмица, например, ще изкарате цял дълг за сън – прекалено много, за да се компенсирате с няколко часа допълнителен сън през уикенда.

Хората, които са лишени от сън, често казват, че се чувстват “мъгливи”. Ето три причини.

1. Сънливостта забавя процесите на мислене. Учените, които измерват сънливостта, са открили, че лишаването от сън води до по-ниска бдителност и концентрация. По-трудно е да се съсредоточиш и да обръщаш внимание, за да бъдеш по-лесно объркан. Това възпрепятства способността ви да изпълнявате задачи, които изискват логическо мислене или сложна мисъл.

Сънливостта също пречи на преценката. Взимането на решения е по-трудно, защото не можете да оценявате ситуациите и да изберете правилното поведение.

Лудни часове на работа?

Дали сънливостта те наранява?