Стил: когато промените текстурата на косата

Структурата на косата, с която се развивате, става част от вашата идентичност. Научавате се да го оформяте така, че да ви ласкае и да се вписва в начина ви на живот. Може да е обезпокоително, ако се промени. С течение на времето косата ви може да стане къдрава, права, тънка или груба.

Много неща могат да направят промяна на текстурата на косата. Някои не можете да контролирате. Други, които може да предизвикате, без да го знаете.

Прочетете, за да разберете защо косата ви може да се променя и какво можете да направите, за да направите най-доброто от нея.

Сивата коса расте, когато водороден пероксид се натрупва във вашия космен фоликул. “Това води до избелване на косата отвътре навън”, казва д-р Дебра Джалиман, дерматолог в Ню Йорк и говорител на Дерматологичната академия. Сивите косми са по-дебели и по-фини, така че косите ви стават по-груби, докато се размножават.

Не можете да направите нищо, за да спрете гравирането – това е нещо, което наследите. Но можете да укротите сивата коса с добра прическа и специални грижи.

Решения: Шампоанът и косата ви с продукти, предназначени за суха коса. Използвайте кондиционер за отпускане, за да спомогнете за изглаждане на по-грубите нишки.

Случайните процедури за дълбоко кондициониране на дома или салон също могат да помогнат, казва Юджийн Тойе, старши стилист в Rita Hazan Salon в Ню Йорк. Той има оформена коса за София Вергара и Нийл Патрик Харис.

Някои фризьори използват терапии с кератин за подобряване на грубата текстура на сивата коса. Но те са скъпи и могат да съдържат опасни нива на формалдехид, за които е известно, че причиняват рак.

Toye предполага да се получи парче, което работи с новата ви текстура. “Не се опитвайте да се борите с косата си”, казва той. “Ако е вълнообразно, не се опитвайте да го придържате прави.

Химиотерапията може да причини големи промени в структурата на косата ви или въобще да няма. Ако загубите косата си по време на лечението, тя може да се израсне по-дебела, по-извита или по-изправена навсякъде или само на някои места.

Решения: С течение на времето, косата ви може да се върне към текстурата си преди химиотерапията. Но първата коса, която расте назад, е особено крехка. Избягвайте химически процеси като оцветяване или изправяне за известно време. И това не е само ранната коса, която е склонна да повреди. Кожата на скалпа може да бъде чувствителна 6 месеца или повече след лечението.

Поддържайте косата си след попадане на химикала, за да я възстановите здравословно. Ако не сте свикнали с къси коси, помислете за периода на растеж като време, за да изпробвате по-къси стилове. Ако наистина сте недоволни от косата, която се появява в тънки или неравномерни, Тойе предлага да си носите коса или перука, докато тя продължава да расте.