Симптоми и причини – тумори на хипофизата

Не всички тумори на хипофизата причиняват симптоми. Хипофизните тумори, които правят хормоните (функционирането), могат да причинят различни признаци и симптоми в зависимост от хормона, който те произвеждат. Симптомите и симптомите на туморите на хипофизата, които не правят хормони (не функционират), са свързани с растежа им и с натиска върху други структури.

Симптоми

Причини

Големи хипофизни тумори – тези с размери около 1 сантиметър (малко по-малко от половин инч) или по-големи – са известни като макроаденоми. По-малките тумори се наричат ​​микроаденоми. Поради размера на макроаденомите те могат да окажат натиск върху нормалната хипофизна жлеза и близките структури.

Може да включват признаци и симптоми на натиск от тумор на хипофизата

Хипофизната жлеза и хипоталамус

Функциониращите тумори на хипофизата причиняват свръхпроизводство на хормони. Различни видове функциониращи тумори в хипофизната жлеза причиняват специфични признаци и симптоми, а понякога и комбинация от тях.

Хипофизната жлеза и хипоталамус

Големите тумори могат да причинят хормонални недостатъци. Признаците и симптомите включват

Рискови фактори

ACTH туморите произвеждат хормона адренокортикотропин, който стимулира надбъбречните жлези, за да направи хормона кортизол. Синдромът на Cushing произтича от надбъбречните жлези, които произвеждат твърде много кортизол. Възможните признаци и симптоми на синдрома на Кушинг включват

Усложнения

Тези тумори предизвикват излишък на растежен хормон (акромегалия), което може да причини

Децата и юношите могат да растат твърде бързо или твърде високи.

Свръхпродукцията на пролактин от тумор на хипофизата (пролактинома) може да доведе до намаляване на нормалните нива на половите хормони – естроген при жените и тестостерон при мъжете. Прекаленият пролактин в кръвта засяга мъжете и жените по различен начин.

При жените може да причини пролактином

При мъжете туморът, произвеждащ пролактин, може да причини мъжки хипогонадизъм. Признаците и симптомите могат да включват

Когато тумор на хипофизата преизпълнява хормона, стимулиращ щитовидната жлеза, щитовидната жлеза произвежда твърде много от хормона тироксин. Това е рядка причина за хипертиреоидизъм или свръх активно заболяване на щитовидната жлеза. Хипертироидизмът може да ускори метаболизма на организма ви, причинявайки

Ако развиете признаци и симптоми, които могат да бъдат свързани с тумор на хипофизата, консултирайте се с Вашия лекар. Туморите на хипофизата често могат да бъдат лекувани, за да възстановят нивата на хормоните ви до нормални и да облекчат признаците и симптомите.

Ако знаете, че множество ендокринни неоплазии тип I (MEN I) протичат във вашето семейство, говорете с Вашия лекар за периодични тестове, които могат да помогнат за ранно откриване на тумор на хипофизата.

Хипофизната жлеза и хипоталамусът се намират в производството на мозъка и контролния хормон.

Причината за неконтролирано клетъчно разрастване в хипофизната жлеза, която създава тумор, остава неизвестна. Хипофизната жлеза е малка бобобразна жлеза, разположена в основата на мозъка ви, малко зад носа ви и между ушите ви. Въпреки малкия си размер, жлезата влияе на почти всяка част от тялото ви. Хормоните, които произвежда, помагат да се регулират важни функции, като растеж, кръвно налягане и възпроизводство.

Малък процент от случаите на тумор на хипофизата са в семейства, но повечето от тях нямат очевиден наследствен фактор. Все пак учените подозират, че генетичните изменения играят важна роля в развитието на туморите на хипофизата.

Хората с фамилна анамнеза за определени наследствени състояния, като многократна ендокринна неоплазия тип I (МЕН I), имат повишен риск от тумори на хипофизата. При МЕН I се наблюдават множество тумори в различни жлези на ендокринната система. За това разстройство са налице генетични тестове.

Туморите на хипофизата обикновено не растат или не се разпространяват широко. Те обаче могат да повлияят на вашето здраве, което може да причини

Рядко, но потенциално сериозно усложнение на тумора на хипофизата е апоплексията на хипофизата, когато възниква внезапно кървене в тумора. Усеща се като най-тежкото главоболие, което някога сте имали. Апоплексията на хипофизата изисква спешно лечение, обикновено с кортикостероиди и евентуално операция.