Симптоми и причини – остеоартрит

При остеоартрит на гръбначния стълб се образуват тесни дискове и костни шипове.

Симптоми

Остеоартрит на гръбначния стълб

Колянната става, показана в лявата страна на изображението, е нормална, но тазобедрената става, показана в дясната част на изображението, показва влошаване на хрущяла и образуване на костни остриета, дължащи се на остеоартрит.

Симптомите на остеоартрит често се развиват бавно и се влошават с течение на времето. Признаците и симптомите на остеоартрита включват

Остеоартрит на гръбначния стълб

Ако имате болка в ставите или скованост, която не изчезва, се обадете на Вашия лекар.

Остеоартрит на тазобедрената става

Остеоартрит се появява, когато хрущялът, който смекчава краищата на костите в ставите, постепенно се влошава. Хрущялът е твърда, хлъзгава тъкан, която позволява почти без триене движение на ставите.

Остеоартрит на тазобедрената става

При остеоартрит, хлъзгавата повърхност на хрущяла става груба. В крайна сметка, ако хрущялът изчезне напълно, може да останете с кокал, който се търка по костите.

Причини

Фактори, които могат да увеличат риска от остеоартрит, включват

Рискови фактори

Остеоартритът е дегенеративно заболяване, което се влошава с течение на времето. Болката и сковаността на ставите може да станат достатъчно тежки, за да затруднят ежедневните задачи.

Някои хора вече не могат да работят. Когато болката в ставите е толкова тежка, лекарите могат да предложат съвместна операция за замяна.

Усложнения