Симптоми и причини – анорексия нервоза

Симптоми

Причини

Рискови фактори

Усложнения

Физическите признаци и симптоми на анорексията невроза са свързани с гладуване, но разстройството също така включва емоционални и поведенчески проблеми, свързани с нереалистично възприемане на телесното тегло и изключително силен страх от натрупване на тегло или натрупване на мазнини.

Физическите признаци и симптоми на анорексия могат да включват

Поведенческите симптоми на анорексията могат да включват опити за отслабване и от двете

Други емоционални и поведенчески признаци и симптоми, свързани с анорексия, могат да включват

Анорексията, подобно на други хранителни разстройства, може да поеме живота ви. За съжаление, много хора с анорексия не искат лечение, поне първоначално. Желанието им да останат тънки отменя притесненията за тяхното здраве. Ако имате любим човек, за който се притеснявате, призовайте я или него да поговори с лекар.

Ако имате някой от проблемите, изброени по-горе, или ако мислите, че може да имате нарушение на храненето, потърсете помощ. Ако криете анорексията си от близките си, опитайте се да намерите довереник, с когото можете да разговаряте за това, което се случва.

Може да е трудно да забележите признаци и симптоми на анорексия, защото хората с анорексия често прикриват тяхната тънкост, хранителни навици или физически проблеми.

Ако се притеснявате, че любим човек може да има анорексия, внимавайте за тези възможни червени знамена

Точната причина за анорексията не е известна. Както при много заболявания, това вероятно е комбинация от биологични, психологически и екологични фактори.

Някои рискови фактори повишават риска от анорексия невроза, включително

Анорексията нервоза може да има много усложнения. В най-тежко състояние това може да е фатално. Смъртта може да се появи изведнъж – дори когато някой не е тежко по-тежък. Това може да се дължи на ненормални сърдечни ритми (аритмии) или дисбаланс на електролити – минерали като натрий, калий и калций, които поддържат баланса на течностите в тялото ви.

Други усложнения на анорексията включват

Ако човек с анорексия стане тежко недохранен, всеки орган в тялото може да бъде повреден, включително мозъка, сърцето и бъбреците. Това увреждане може да не е напълно обратимо, дори когато анорексията е под контрол.

В допълнение към множеството физически усложнения, хората с анорексия също често имат и други психични разстройства. Те могат да включват