Ръководство за летни купувачи: защита на устните

Устните ви се нуждаят от защита от топлина, влажност и слънчевите лъчи – точно както останалата част от вас. Това лято, търсете продукти за устни с SPF, за да намалите щетите от слънчевите UV лъчи.

“Най-добрата защита за устните е всичко, което казва” слънчев блок “, казва Елън Мармур, д-р, ръководител на дерматологичната и козметична хирургия в Медицински център” Синай “в Ню Йорк. Циклооксидната база е идеална.

“Слънце блокове, които са направени за устни са по-малко дразнещи от тези, направени за кожата”, казва тя. Например, ако използвате слънцезащитни кремове на устните си, това може да ги раздразни, така че да се забъркате за специфичен за устните продукти.

Потърсете една с SPF 30 или по-висока и я използвайте често. “Ключът е честото приложение, което означава, че става въпрос за всеки два часа или повече, въз основа на експозицията”, добавя тя.

А червилото? “Непрозрачните червила ще защитят по-добре от чисто блестящите, така че ако искате този лъскав вид, първо да използвате непрозрачно червило и после да направите втория слой лъскав”, казва Мармур.

Някои нови продукти за устни съдържат антиоксиданти със SPF за допълнителна влага, което може да предложи допълнителна защита. “Потърсете лечение на устните, което съчетава ефектите на антиоксидантите с SPF и може би някои от по-новите свойства, като масло от касис и мастни киселини, за да заливат устните.”

Избягвайте продукти като вазелин, блясък на гланц и бебе; Всички те привличат слънцето в устните ви. Излагането на UV светлина може да увеличи риска от рак на устните.

В неотдавнашно проучване на д-р Ричард Вагнер, дерматолог в Медицинския клон на Тексаския университет в Галвестън, 94% от участниците в проучването са наясно, че ултравиолетовото излагане предизвиква рак на кожата, но само 6% са наясно с рисковите фактори за устните рак.

Изненадващо, само 28% от участниците носеха някаква форма на защита на устните, като например специализирано слънцезащитно устна, обикновен слънцезащитен крем или червило.

Така че това лято, разбийте лъскавия си вид!

ИЗТОЧНИЦИ: Д-р Елън Мармур, началник на дерматологична и козметична хирургия, Мун; Медицински център Синай. Ню Йорк. Проучването на Ричард Вагнер, Dermatologi; Хирургия, брой на февруари 2005 г.

Страхотен! Винаги има нови съвети, които могат да направят кожата Ви да изглежда по-добре.

Получете желаната от вас кожа с нашия личен оценител на кожата.

6 въпроса, за да намерите точното за вас.

Експерт избира за една равна, бронзова светлина.

Колко знаеш за слънцезащитни продукти?

Фондацията с SPF добавя защита, но достатъчно ли е?

Как слънцето уврежда косата и какво да прави, за да я защити.

Бръчки, слънчево изгаряне. От какво ви спестяваме?