Реч и езиково развитие: червени знамена – преглед на темата

Неуспехът на детето да достигне до речни и езикови етапи, както се очаква, може да бъде “червен флаг” или предупреждение, което означава проблем с речта и езиковото развитие. Ако детето ви не достигне графиците за развитие, това не означава непременно, че има проблем. Но той или тя трябва да бъде оценен от здравен специалист.

Червените знамена за забавяне на речта или езика включват

Също така, говорете с вашия здравен специалист всеки път, когато вие или друг попечител имате загриженост относно речта и езиковото ви развитие на детето ви или друг проблем, който засяга речта или разбирането на езика на детето ви, като например

Други червени знамена включват

Без бълбукане до 9 месеца; Без първите думи на 15 месеца; Няма последователни думи до 18 месеца; Няма комбинации от думи до 24 месеца; Забавяне или застой в развитието на говора; Проблеми с разбирането на речта на детето Ви на 24-месечна възраст, непознати, които имат проблеми с разбирането на речта на детето Ви на 36-месечна възраст; Не проявява интерес към комуникацията.

Прекомерно слюнчване; Проблеми смучат, дъвчат или преглъщат; Проблеми с контрола и координацията на устните, езика и челюстта; Заекването, което предизвиква притеснение, отчаяние или трудност при връстници; Лоши умения за паметта, докато детето ви достигне възраст на детска градина (от 5 до 6 години). Той или тя може да имат трудности при изучаването на цветове, числа, форми или азбука.

Липса на нормално реагиране, като например да не се отговаря при говорене. Това може да включва признаци, че детето не чува добре, като например да не реагира на силни шумове; Внезапна загуба на реч и езикови умения. Загубата на способности във всяка възраст трябва да бъде разгледана незабавно; Не говорите ясно или добре до 3-годишна възраст.