Пушенето и ревматоидния артрит: какъв е рискът?

Изследванията показват, че рискът от развитие на ревматоиден артрит на човек не се ограничава до генетична предразположеност. Екологичните рискови фактори играят роля и при тези, които развиват ревматоиден артрит, а тютюнопушенето се оказва един от най-силните рискови фактори за околната среда.

Механизмът не е добре разбран, но изследователите подозират, че пушенето по някакъв начин възпламенява дефектното имунно функциониране при хора, които са генетично предразположени към ревматоиден артрит. Този риск се смята за по-голям при хора с определени видове генетични фактори, които са свързани с ревматоиден артрит.

Най-долу – пушенето е основен рисков фактор за развитието на ревматоиден артрит, който е напълно предотвратим. Пушенето също така намалява ефективността на лекарствата, предписани за лечение на ревматоиден артрит и може да бъде пречка за ангажиране в дейности, които могат да облекчат симптомите на ревматоиден артрит, като упражнения.

Много хора с ревматоиден артрит не знаят, че тютюнопушенето влошава състоянието им, така че те не го разпознават като причина да напуснат. Други фактори, уникални за ревматоидния артрит, представляват допълнителни предизвикателства за напускането. Те включват идеята, че пушенето е разсейване, което помага на хората да се справят с болката от ревматоиден артрит и чувства на изолация и липса на подкрепа.

Разбира се, пушенето не е полезно за никого и също така увеличава риска от

Ако имате ревматоиден артрит и също дим, отказването може да има много предимства. Говорете с Вашия лекар за стратегии, които да ви помогнат да напуснете и да подобрите общото си здравословно състояние, както и развитието на ревматоидния артрит.

с

Посетете Вашия лекар