Symbicort & advair за астма: дългодействащи бета2-агонисти

Комбинации на дългодействащ бета2-агонист и инхалиран кортикостероид

Дългодействащите бета2-агонисти (бронходилататори) отпускат гладките мускули, облизващи дихателните пътища, които пренасят въздуха в белите дробове (бронхиални тръби). Това позволява тръбите да се отварят по-дълго и да улесняват дишането.

Салметерол отнема около 30 минути, за да започне работа. То достига максимална ефективност след 3 до 4 часа и продължава повече от 12 часа.

Формотерол започва да работи в рамките на няколко минути. Тя продължава повече от 12 часа.

Дългодействащите инхалирани бета2-агонисти се използват ежедневно за контролиране на умерена и тежка персистираща астма. Американската национална програма за образование и профилактика на астмата (NAEPP) препоръчва използването им само като допълнение към инхалаторните кортикостероиди. 1 Дългодействащите се инхалирани бета2-агонисти усилват противовъзпалителното действие на кортикостероидите за контрол на астмата и предотвратяване на астматични пристъпи. Те не трябва да се използват като заместител на инхалаторните кортикостероиди.

Различни видове лекарства често се използват заедно за лечение на астма. Лечението на астмата зависи от възрастта на човека, неговия вид астма и колко добре лечението контролира симптомите на астма.

Вашият лекар ще работи с Вас, за да ви помогне да намерите броя и дозата лекарства, които работят най-добре.

Преглед на изследванията установи, че при възрастни с персистираща астма, които използват инхалаторни кортикостероиди, но продължават да имат симптоми (слабо контролирана астма), добавянето на дългодействащи бета2-агонисти: 2

Преглед на изследванията установи, че при деца с персистираща астма, които използват инхалирани кортикостероиди, но продължават да имат симптоми (слабо контролирана астма), добавянето на дългодействащи бета2-агонисти води до: 3

Всички лекарства имат странични ефекти. Но много хора не усещат страничните ефекти или са способни да се справят с тях. Посъветвайте се с Вашия фармацевт относно страничните ефекти на всяко лекарство, което приемате. Страничните ефекти също са изброени в информацията, която се предлага с Вашето лекарство.

Ето някои важни неща, за които трябва да се замислите

Децата до 4-годишна възраст обикновено се лекуват малко по-различно от тези на възраст от 5 до 11 години; Използва се най-малко количество лекарство, което контролира симптомите на астмата; Количеството лекарства и броят на лекарствата се увеличават постепенно. Така че, ако астмата не се контролира при ниска доза от едно контролирано лекарство, дозата може да се увеличи. Или може да се добави друго лекарство; Ако астмата е била под контрола на няколко месеца при определена доза лекарство, дозата може да бъде намалена. Това може да помогне за намирането на най-малкото количество лекарства, които ще контролират астмата; Лекарството за бързо освобождаване се използва за лечение на астматични пристъпи. Но ако вие или Вашето дете трябва да използвате много бързо лекарства, количеството и броят на контролиращите лекарства може да се промени.

Подобрени симптоми и белодробна функция в сравнение с използването само на кортикостероид; Подобрени симптоми и белодробна функция и доведоха до по-малко използване на лекарство за бързо облекчение в сравнение с увеличаване на дозата на инхалаторните кортикостероиди; Подобрена белодробна функция в сравнение с добавянето на модификатор на левкотриеновия път.

Честите нежелани реакции на това лекарство включват

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) съобщи, че тези лекарства могат да влошат епизода на астмата и да увеличат риска от смърт. Ако хриптенето ви се влоши след приемането на това лекарство, незабавно се обадете на Вашия лекар.

Вижте “Справочник за лекарствата” за пълен списък на нежеланите реакции. (Справката за лекарствата не е налице във всички системи.)

Дългодействащите инхалирани бета2-агонисти не трябва да се използват, без да се комбинират с инхалаторен кортикостероид. Ако не вземате инхалиран кортикостероид, възпалението в бронхите не може да се контролира и симптомите Ви могат да се влошат поради намаляването на белодробната функция и увеличаването на възпалението.

Дългодействащите инхалирани бета2-агонисти никога не трябва да се използват вместо кратко действащ бета2-агонист за лечение на астматични пристъпи. Трябва да се използва бързо освобождаващо лекарство, като например инхалаторен албутерол.

Медицината е един от многото инструменти, които Вашият лекар трябва да лекува за здравен проблем. Приемането на лекарства, както предлага вашият лекар, ще подобри Вашето здраве и може да предотврати бъдещи проблеми. Ако не вземате правилно лекарствата си, може да изложите на риск здравето си (и може би живота си).

Има много причини, поради които хората имат проблеми с приемането на лекарството си. Но в повечето случаи има нещо, което можете да направите. За предложения как да работите по общи проблеми, като приемате лекарства по предписание.

Ако сте бременна, кърмите или планирате да забременеете, не използвайте никакви лекарства, освен ако Вашият лекар не Ви каже. Някои лекарства могат да навредят на Вашето бебе. Това включва лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, витамини, билки и добавки. Уверете се, че всички ваши лекари знаят, че сте бременна, кърмите или планирате да забременеете.

Последващата грижа е ключова част от Вашето лечение и безопасност. Не забравяйте да направите и отидете на всички срещи и се обадете на Вашия лекар, ако имате проблеми. Също така е добре да знаете резултатите от тестовете си и да запазите списък с лекарствата, които приемате.

Попълнете новата формуляр за информация за лекарства (PDF) (Какво представлява PDF документ?), За да ви помогне да разберете това лекарство.

Национални институти по здравеопазване (2007 г.). Национална програма за обучение и профилактика на астмата, доклад на експертна група 3: Насоки за диагностика и управление на астма (NIH Publication No. 08-5846). Налични онлайн: http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/asthma/index.htm.

Денис Р.Д., Соларт I (2011). Астма при възрастни (хронична), дата на търсене април 2010 г. BMJ Клинични доказателства. Налични онлайн: http: //www.clinicalevidence.

Turner ST, et al. (2012 г.). Астма и други повтарящи се wheezing разстройства при деца (хронични), дата на търсене юни 2010 г. BMJ клинични доказателства. Налични онлайн: http: //www.clinicalevidence.

Д-р Грегъри Томпсън – Вътрешен лекар; Д-р Рохит К Катиал – Алергия и имунология

9 септември 2014 г.

Вземете оценката за астма, за да получите персонализиран план за действие

Подобрена белодробна функция, измерена чрез принудителен експираторен обем на 1 минута (FEV1); Повече дни без симптоми (при деца на възраст от 4 до 16 години).

Обикновено ползите от лекарството са по-важни от всички незначителни странични ефекти; Нежеланите реакции може да изчезнат, след като приемете лекарството известно време; Ако нежеланите реакции все още ви притесняват и се чудите дали трябва да продължите да приемате лекарството, се обадете на Вашия лекар. Той или тя може да намали дозата или да промени Вашето лекарство. Не внезапно прекратявайте приема на лекарството, освен ако не Ви каже лекарят.

Дразнене в гърлото и дрезгавост (причинени от инхалаторни кортикостероиди при комбинирани лекарства); Бързо сърцебиене или сърцебиене; Главоболие и замайване; Гадене, повръщане и диария; Безпокойство; Нервност или тремор (като нестабилни, нестабилни ръце).

Da; нощ