Spina bifida – преглед на темата

Спина бифида е вид дефект при раждане, наречен дефект на нервната тръба. Това се случва, когато костите на гръбначния стълб (прешлени) не се оформят правилно около част от гръбначния мозък на бебето. Спина бифида може да бъде лека или тежка.

Точната причина за този раждащ дефект не е известна. Експертите смятат, че гените и околната среда са част от каузата. Например, жените, които са имали едно дете със спина бифида, имат по-голяма вероятност да имат друго дете със заболяването. Жените, които са със затлъстяване или имат диабет, също имат по-голяма вероятност да имат дете със спина бифида.

Симптомите на вашето дете ще зависят от това колко тежък е дефектът. Повечето деца с лека форма на спина бифида нямат никакви проблеми с това.

В много случаи децата с менингоцеле нямат никакви симптоми.

Меката форма е най-честата. Той обикновено не причинява проблеми или се нуждае от лечение. Не можете да видите дефекта, но някои хора може да имат гърч, рожден ден или космат кръпка на гърба. Повечето хора с тази форма не знаят, че имат това, докато не получат обратно рентгеново изследване по друга причина. Рядка и по-тежка форма е менингоцеле (например “muh-NIN-juh-seel”). В тази форма течността изтича от гръбначния стълб и се натиска върху кожата. Може да видите изпъкналост в кожата. В много случаи няма други симптоми; Най-рядката и тежка форма е myelomeningocele (кажете “my-uh-loh-muh-NIN-juh-seel”). Това е, което повечето хора имат предвид, когато казват “spina bifida”. Част от гръбначните нерви изтласква от гръбначния канал и нервите често се повредят. Може да видите изпъкналост в кожата. При някои бебета кожата е отворена и нервите са изложени.

Децата с най-тежката форма на спина бифида често имат гръбначни и мозъчни проблеми, които причиняват сериозни проблеми. Може да са

Малко или никакво усещане в краката, краката или ръцете им, за да не могат да се движат в тези части на тялото; Проблеми с пикочния мехур или червата, като например изтичане на урина или трудно преминаване на изпражненията; Натрупване на течност в мозъка (хидроцефалия). Дори когато се лекува, това може да причини припадъци, проблеми с ученето или проблеми с зрението; Крива в гръбнака им, като сколиоза.