сифилис причини

Сифилисът се причинява от бактерията Treponema pallidum.

Предаването на бактериите обикновено се случва по време на вагинален, анален или орален секс. Сифилисните бактерии се предават от човек на човек чрез директен контакт

Раните се появяват предимно на външните гениталии, вагината, ануса или ректума. Възпалението може да се появи и на устните и в или около устата. Бактериите най-често влизат в тялото през лигавиците, обикновено в областта около гениталиите и пикочната система.

В редки случаи сифилисът навлиза в тялото през отвори в кожата, като например разфасовки и ожулвания или дори чрез мокри целувки, ако заразеният има възпаление на устата или устните. Сифилис може да се предава и с помощта на игла, използвана преди това от заразен човек. Сифилисът може да се предава чрез кръвопреливане. Но това е много рядко, защото всички дарени кръв в Съединените щати и Канада се изследват за някои полово предавани инфекции (ППИ). А бактерията на сифилис не може да оцелее повече от 24 до 48 часа в кръвта, съхранявана чрез съвременни методи за кръвно банкиране.

Бременна жена със сифилис може да предаде инфекцията чрез плацентата и да зарази бебето си по всяко време по време на бременност или раждане (вродена сифилис).

Сифилисът не може да се разпространява чрез случайни контакти с тоалетни седалки, копчета за врати, плувни басейни, горещи вани, вани, споделено облекло или прибори за хранене.

Заразяването със сифилис в миналото не предпазва лицето от повторно заразяване.

Инкубационен период е времето между излагане на заболяване и първия симптом. Кожата, наречена чанкер, обикновено е първият симптом на сексуално предавания сифилис. Един чанкер се появява между 3 седмици до 3 месеца след като дадено лице е заразено със сифилис.

Лице със сифилис може лесно да премине инфекцията (е заразно) към физически близки партньори, когато са налице рани от първи или втори етап. Но човекът може да бъде заразен от години, на разстояние и по-нататък, и винаги е заразен, когато има открит възпалено или кожен обрив от сифилис.

Откритата възпалена болка (chancre), която се появява по време на първичния етап; Лигавична мембрана или други рани по време на вторичния етап и понякога по време на латентния етап.