Стрес и високо кръвно налягане: каква е връзката?

Стресът и дългосрочното високо кръвно налягане може да не са свързани, но предприемането на стъпки за намаляване на стреса може да подобри общото ви здраве, включително кръвното Ви налягане. Открийте как.

Стресиращите ситуации могат да причинят временно натиск на кръвното Ви налягане, но може ли да предизвикате и стрес, също да предизвикате дългосрочно високо кръвно налягане? Могат ли всички тези краткосрочни стрелки, свързани с кръвното налягане, да се увеличат и да причинят високо кръвно налягане в дългосрочен план? Изследователите не са сигурни.

Въпреки това упражняването на три до пет пъти седмично в продължение на 30 минути може да намали нивото на стрес. И ако сте диагностицирани с високо кръвно налягане, извършването на дейности, които могат да ви помогнат да управлявате стреса и да подобрите здравето си, може да доведе до дългосрочна разлика в понижаването на кръвното ви налягане.

Свързване на стреса и кръвното налягане предизвикателство

Вашето тяло произвежда хормони, когато сте в стресова ситуация. Тези хормони временно увеличават кръвното Ви налягане, като сърцето ви бие по-бързо и вашите кръвоносни съдове се стесняват.

Няма доказателства, че стресът само по себе си причинява дългосрочно високо кръвно налягане. Може да се окаже, че други поведения, свързани със стреса – като преяждане, пиене на алкохол и лоши навици за сън – причиняват високо кръвно налягане. Въпреки това, краткосрочните стрес-свързани шпайкове в кръвното налягане, добавени във времето, може да ви изложи на риск от развитие на дългосрочно високо кръвно налягане.

Възможно е здравните условия, свързани със стреса – като тревожност, депресия и изолация от приятели и семейство – да бъдат свързани със сърдечни заболявания, но няма доказателства, че те са свързани с високо кръвно налягане. Вместо това може да се окаже, че хормоните, които се получават, когато сте емоционално стресирани, могат да увредят артериите, което води до сърдечни заболявания. Може да се окаже, че депресията може да доведе до саморазрушително поведение, като например пренебрегване на приемането на вашите медикаменти за контрол на високо кръвно налягане или други сърдечни състояния.