Sudafed pe: употреби, дозировки и странични ефекти

Какво е супафен PE?

Sudafed PE се използва за лечение на запушване на носа и синусите или за задръстване на тръбите, които изпускат течност от вътрешните ви уши, наречени еустахични (yoo-STAY-shun) тръби.

Sudafed PE може също да се използва за цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства.

Не използвайте Sudafed PE, ако сте използвали МАО инхибитор през последните 14 дни. Може да възникне опасно лекарствено взаимодействие. МАО инхибиторите включват изокарбоксазид, линезолид, инжекция на метиленово синьо, фенелзин, разагилин, селегилин, транилципромин и други.

Важна информация

Не давайте супафилизиран перорален разтвор на дете под 4-годишна възраст. Винаги попитайте лекар, преди да дадете кашлица или студено лекарство на дете. Смърт може да възникне от злоупотребата с кашлица и студени лекарства при много малки деца. Посъветвайте се с лекар или фармацевт, преди да използвате кашлица или студено лекарство. Фенилефрин или други деконгестанти се съдържат в много комбинирани лекарства. Приемането на някои продукти заедно може да доведе до получаване на твърде много от определено лекарство. Проверете етикета, за да видите дали едно лекарство съдържа фенилефрин или деконгестант.

Не използвайте Sudafed PE, ако сте използвали МАО инхибитор през последните 14 дни. Може да възникне опасно лекарствено взаимодействие. МАО инхибиторите включват изокарбоксазид, линезолид, инжекция на метиленово синьо, фенелзин, разагилин, селегилин, транилципромин и други.

Не трябва да използвате Sudafed PE, ако сте алергични към фенилефрин или други деконгестанти.

Посъветвайте се с лекар или фармацевт, ако ви е безопасно да приемате Sudafed PE, ако имате

Преди да приемете това лекарство

Сърдечни заболявания или високо кръвно налягане

диабет; или

Разстройство на щитовидната жлеза.

Правителствена бременност категория В. Не е известно дали Sudafed PE ще навреди на нероденото бебе. Не използвайте това лекарство без съвет от лекар, ако сте бременна.

Вижте също: предупреждения за бременност и кърмене (по-подробно)

Фенилефринът може да премине в кърмата и да навреди на бебе. Не използвайте това лекарство без съвет от лекар, ако кърмите бебе.

Изкуствено подсладеното течно лекарство може да съдържа фенилаланин. Проверете етикета на лекарството, ако имате фенилкетонурия (PKU).

Използвайте судафин PE точно както е указано на етикета или както е предписано от Вашия лекар. Да не се използва в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното. Студеното лекарство обикновено се приема само за кратко време, докато симптомите ви изчезнат.

Не давайте това лекарство на дете на възраст под 4 години. Винаги попитайте лекар, преди да дадете кашлица или студено лекарство на дете. Смърт може да възникне от злоупотребата с кашлица и студени лекарства при много малки деца.

Вземете това лекарство с пълна чаша вода.

Таблетката за дъвчене трябва да се дъвче преди да я погълнете.

Може да се наложи да разклатите добре пероралната суспензия (течност) точно преди да измерите дозата. Измерете течността с дозиращата спринцовка или със специална доза-мерителна лъжица или медицинска чаша. Ако нямате устройство за измерване на дозата, попитайте фармацевта си за едно.

Ако се нуждаете от операция, кажете на хирурга преди време, че използвате Sudafed PE. Може да се наложи да спрете употребата на лекарството за кратко време.

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако симптомите Ви не се подобрят след 7 дни от лечението или ако имате треска с главоболие, кашлица или кожен обрив.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина.

Тъй като Sudafed PE се използва, когато е необходимо, може да не сте на схема на дозиране. Ако сте в график, използвайте пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не използвайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Посъветвайте се с лекар или фармацевт, преди да използвате кашлица или студено лекарство. Педиатричен ПЕ или други деконгестанти се съдържат в много комбинирани лекарства. Приемането на някои продукти заедно може да доведе до получаване на твърде много от определено лекарство. Проверете етикета, за да видите дали едно лекарство съдържа фенилефрин или деконгестант.

Как трябва да приемам супрафид?

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате някой от тези признаци на алергична реакция към Sudafed PE: копривна треска; Затруднено дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Спрете да използвате Sudafed PE и незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате

Бързо, удари или неравномерно сърцебиене

Силни световъртеж или тревожност

Леко натъртване или кървене, необичайна слабост, повишена температура, студени тръпки, болки в тялото, симптоми на грип; или

Опасно високо кръвно налягане (силно главоболие, замъглено зрение, звънене в ушите, безпокойство, объркване, гръдна болка, затруднено дишане, неравномерна сърдечна честота, припадъци).

Честите нежелани реакции от страна на Sudafed могат да включват

загуба на апетит

Топлина, изтръпване или зачервяване под кожата

Чувство на неспокойствие или възбуда (особено при деца)

Проблеми със съня (безсъние); или

Кожен обрив или сърбеж.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Посъветвайте се с лекар или фармацевт преди да използвате това лекарство, ако употребявате и други лекарства, включително лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Някои лекарства могат да причинят нежелани или опасни ефекти, когато се използват заедно. Не всички възможни взаимодействия са изброени в това ръководство за лекарства.

Приемането на това лекарство с други лекарства, които ви карат да сънувате или да забавите дишането си, може да влоши тези ефекти. Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да приемете Sudafed PE с хапче за сън, лекарство против наркотична болка, мускулен релаксатор или лекарство за тревожност, депресия или припадъци.

Какво трябва да избягвам докато приемам супрафид?

7.02.2014-03-13, 10:05:35

Наличност Rx / OTC Rx и / или OTC

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

Слаби странични ефекти от PE

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

WADA Class Anti-Doping Класификация

Назален конгестивен епинефрин локално, фенилефрин, натриев хлорид назален, псевдоефедрин, африн, доксиламин, сурифугирана конгестия, кларитин-D, Unisom SleepTabs, бромфед, оксиметазолин назален, судогест, дорсорал, лоратадин / псевдоефедрин. , Claritin-D 24 часа, Neo-Synephrine, бромфенирамин / псевдоефедрин, нафазолин назален, Dimetapp Elixir

Какви други лекарства ще повлияят на судафин PE?

Сушене на ПГ натоварване (фенилефрин)