Ssris за фибромиалгия: lexapro, prozac, zoloft и др

Фибромиалгия Тенденции

Обикновено ползите от лекарството са по-важни от всички незначителни странични ефекти; Нежеланите реакции може да изчезнат, след като приемете лекарството известно време; Ако нежеланите реакции все още ви притесняват и се чудите дали трябва да продължите да приемате лекарството, се обадете на Вашия лекар. Той или тя може да намали дозата или да промени Вашето лекарство. Не внезапно прекратявайте приема на лекарството, освен ако не Ви каже лекарят.

Проблем с дишането; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Generic Nam; Brand Nam; циталопрам; Celex; escitalopra; Lexapr; флуоксетин; проза; пароксетин; Пакси; сертралин; Золофт

Експертите не знаят точно как работят SSRI за подобряване на фибромиалгията. Но някои хора с фибромиалгия, които приемат SSRI, изглежда имат подобрено настроение и по-малко умора.

Тези лекарства са вид антидепресант. Лекарите ги предписват и за лечение на депресия.

Лекарите могат да предписват SSRI, когато проблемите с настроението са основен симптом на фибромиалгия.

SSRI изглежда подобряват настроението и могат да помогнат за облекчаване на болка, умора и проблеми със съня. 1

Всички лекарства имат странични ефекти. Но много хора не усещат страничните ефекти или са способни да се справят с тях. Посъветвайте се с Вашия фармацевт относно страничните ефекти на всяко лекарство, което приемате. Страничните ефекти също са изброени в информацията, която се предлага с Вашето лекарство.

Ето някои важни неща, за които трябва да се замислите

Обадете се незабавно на Вашия лекар или на други аварийни служби

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате такива

Честите нежелани реакции на това лекарство включват

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) издаде

Вижте “Справочник за лекарствата” за пълен списък на нежеланите реакции. (Справката за лекарствата не е налице във всички системи.)

Никога не спирайте внезапно да приемате антидепресанти. Употребата на всеки антидепресант трябва да се свива бавно и само под наблюдението на лекар. Внезапното спиране на антидепресантното лекарство може да причини отрицателни странични ефекти или релапс в депресивен епизод.

Проучванията установиха, че ежедневната употреба на SSRIs може да увеличи риска от фрактури на костите при възрастни над 50-годишна възраст. Говорете с Вашия лекар за този риск, преди да приемете SSRI. 2

SSRIs правят кървенето по-вероятно в горния стомашно-чревен тракт (стомаха и хранопровода). Приемът на SSRI с НСПВС (като например Алев или Адвил) прави кървенето още по-вероятно. Приемът на лекарства, които контролират киселината в стомаха, може да помогне. 3

Сексуалната дисфункция може да бъде сериозен проблем за някои хора, докато приемате SSRI. Лекарство като силденафил (виагра) може да помогне на мъжете и жените, които имат сексуални проблеми, причинени от SSRI. 4, 5

Проучванията показват, че използването на селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина (SSRI) и трицикличен антидепресант (като амитриптилин) заедно може да бъде по-успешен при прекъсване на цикъла на болка и проблеми със съня, причинени от фибромиалгия, отколкото използването само на едно лекарство.

Лечението с антидепресанти не винаги облекчава симптомите, причинени от фибромиалгия. Дори когато лечението действа, някои хора могат да открият страничните ефекти на тези лекарства, които са неприемливи. Дозата на SSRI, използван за лечение на фибромиалгия, обикновено е същата като тази, необходима за лечение на депресия.

Използването на антидепресантно лекарство за лечение на фибромиалгия не означава, че състоянието е “всичко в главата ви”.

Медицината е един от многото инструменти, които Вашият лекар трябва да лекува за здравен проблем. Приемането на лекарства, както предлага вашият лекар, ще подобри Вашето здраве и може да предотврати бъдещи проблеми. Ако не вземате правилно лекарствата си, може да изложите на риск здравето си (и може би живота си).

Има много причини, поради които хората имат проблеми с приемането на лекарството си. Но в повечето случаи има нещо, което можете да направите. За предложения как да работите по общи проблеми, като приемате лекарства по предписание.

Жените, които приемат SSRI по време на бременност, имат малко по-голям шанс да имат бебе с вродени дефекти. Ако сте бременна, Вие и Вашият лекар трябва да прецените рисковете от приемане на SSRI срещу рисковете от нелекувана фибромиалгия.

Последващата грижа е ключова част от Вашето лечение и безопасност. Не забравяйте да направите и отидете на всички срещи и се обадете на Вашия лекар, ако имате проблеми. Също така е добре да знаете резултатите от тестовете си и да запазите списък с лекарствата, които приемате.

Попълнете новата формуляр за информация за лекарства (PDF) (Какво представлява PDF документ?), За да ви помогне да разберете това лекарство.

Рао СР, Clauw DJ (2004). Управлението на фибромиалгията. Drugs of Today, 40 (6): 539-554.

кошери; Мисли за самоубийство; Възбуда и безпокойство; Припадъци; Бързо сърцебиене; Гадене и повръщане.

Richards JB, et al. (2007 г.). Ефект на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина върху риска от фрактури. Archives of Internal Medicine, 167 (2): 188-194.

Абайо Ф. Дж., Гарсия-Родригес ЛА (2008). Риск от кървене от горната част на стомашно-чревния тракт, свързан със селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина и лечение с венлафаксин. Архиви на обща психиатрия, 65 (7): 795-803.

Nurnberg HG, et al. (2003 г.). Лечение на свързана с антидепресанта сексуална дисфункция със силденафил. JAMA, 289 (1): 56-64.

Nurnberg GH, et al. (2008 г.). Лечение със силденафил на жени с сексуална дисфункция, свързана с антидепресант: Рандомизирано контролирано изпитване. JAMA, 300 (4): 395-404.

Anne C. Poinier, MD – Вътрешен лекар; Карин М. Линдхолм, DO – Неврология

Загуба на сексуално желание или способност; Раздразнителност; Проблеми със съня или сънливостта; Главоболие; Промени в апетита.

12 март 2014 г.

Консултация относно антидепресантните лекарства и риска от самоубийство. Говорете с Вашия лекар за възможните нежелани реакции и предупредителните признаци за самоубийство; Предупреждение за приемането на триптани, използвани за главоболие, със SSRI (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин) или SNRI (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин / норепинефрин). Приемането на тези лекарства заедно може да причини много рядко, но сериозно състояние, наречено серотонинов синдром.