св. Жълт кантарион (hypericum perforatum), свързани с термините

Патологична монография “Natural Standard®”, Copyright © 2016 (). Всички права запазени. Забранено е търговското разпространение Тази монография е предназначена само за информационни цели и не трябва да се тълкува като конкретен медицински съвет. Трябва да се консултирате с квалифициран доставчик на здравни грижи, преди да вземете решения относно терапиите и / или здравните условия.

Екстрактите от Hypericum perforatum L. (жълт кантарион) са традиционно препоръчани за широк спектър от медицински състояния. Най-честата днешна употреба на жълт кантарион е за депресия. Проучванията показват, че жълт кантарион може да бъде еднакво ефективен като трицикличните антидепресанти (ТСА) и селективните антидепресанти на инхибитора на обратното захващане на серотонина (SSRI) за лека до умерена депресия.

Като цяло доказателствата сочат, че жълт кантарион може да бъде ефективен при лека до умерена депресия. Доказателството за тежка депресия остава неясно.

Ключ към оценките

Депресия (лека до умерена)

Жълт кантарион може да причини сериозни взаимодействия с лекарства, билки или добавки, отпускани с рецепта. Следователно, хората, които използват някакви лекарства, трябва да се консултират с доставчиците на здравни услуги, включително фармацевт, преди да започнат терапията.

Долните дози се основават на научни изследвания, публикации, традиционно използване или експертни мнения. Много билки и добавки не са били напълно тествани и безопасността и ефективността не могат да бъдат доказани. Марките могат да бъдат направени по различен начин, с променливи съставки, дори в една и съща марка. Долните дози може да не се прилагат за всички продукти. Трябва да прочетете етикетите на продуктите и да обсъдите дозите с квалифициран доставчик на здравни грижи преди да започнете лечението.

За тревожност 900 мг жълт кантарион се приема през устата два пъти дневно в продължение на няколко седмици.

За рака 0.05-0.50 милиграма на килограм хиперицин се приема през устата до три месеца.

За лека до умерена депресия, 20-1800 милиграма жълт кантарион се приема през устата веднъж до три пъти в продължение на 4-52 седмици. Екстрактите от жълт кантарион, използвани в проучванията, включват WS® 5570, WS 5572, WS 5573, ZE 117, STW 3-VI, STW3, PM235, LoHyp-57, LI 160, екстракт от Psychotonin® forte и Hyperforat®. Стандартизиран да съдържа 0,3% хиперицин и 2-5% хиперфорин.

При тежка депресия 900-1,800 милиграма жълт кантарион (екстракти LI 160 и WS® 5570) се приема през устата ежедневно в продължение на 8-12 седмици.

Соматоформни нарушения

За ХИВ, 0,5 милиграма на килограм хиперицин са били приемани през устата, без доказателства за полза.

Тревожно разстройство

За синдром на раздразнените черва 450 милиграма жълт кантарион се приема два пъти дневно в продължение на 12 седмици, без доказателство за полза.

Атопичен дерматит (екзема)

За нервна болка, три 900 микрограма хиперикин таблетки се приемат през устата за два периода на лечение от по пет седмици.

При обсесивно-компулсивно разстройство 450-1 800 милиграма (стандартизирани до 0,3% хиперицин) се приемат през устата ежедневно в продължение на 12 седмици.

ADHD (деца)

Костни заболявания

Мозъчни тумори

За болка, дължаща се на синдром на изгаряне на устата, 300 милиграма капсули жълт кантарион (съдържащи хиперицин 0,31% и хиперфорин 3,0%) са били приемани през устата три пъти дневно в продължение на 12 седмици.

При симптомите на менопаузата 300 милиграма жълт кантарион (Kira®) е приеман през устата три пъти дневно в продължение на 12 седмици и 0,4 mg капки хиперицин (Hyperforat®) е приеман през устата дневно в продължение на 12 седмици.

Депресия (деца)

При предменструален синдром (ПМС) 300-900 милиграма жълт кантарион (стандартизиран до 3,38% хиперфорин и 0,18% хиперицин) или 1,360 микрограма хиперицин са били приемани през устата ежедневно за два менструални цикъла.

Депресивно разстройство (тежко)

За сезонно афективно разстройство (SAD) 900 мг и неопределени дози жълт кантарион (LI 160 и Kira®) се приемат през устата веднъж до три пъти дневно със или без светлинна терапия в продължение на 4-8 седмици.

херпес

За прекратяване на тютюнопушенето 300 милиграма жълт кантарион (екстракт LI-160) се приема през устата веднъж или два пъти дневно в продължение на три месеца и една седмица.

За социална фобия 600-1800 милиграма жълт кантарион се приема през устата ежедневно в продължение на 12 седмици.

За соматологични заболявания 300 милиграма жълт кантарион (екстракт от LI 160) се приема през устата два пъти дневно в продължение на шест седмици.

При атопичен дерматит 1,5% хиперфорин (verum) крем се използва върху кожата два пъти дневно в продължение на четири седмици.

При псориазис мазилката от жълт кантарион се използва два пъти дневно върху кожата в продължение на четири седмици.

За оздравяването на рани, 20% от жълт кантарион в маточната ваксина се използва на засегнатата кожа три пъти дневно в продължение на 16 дни.

За ADHD 300 милиграма жълт кантарион (стандартизиран до 0,3% хиперицин) е използван при деца три пъти дневно в продължение на осем седмици, без данни за полза.

За депресия 150-1800 милиграма жълт кантарион се приема през устата веднъж до три пъти дневно за период до осем седмици.

Тези употреби са били тествани при хора или животни. Безопасността и ефективността не винаги са били доказани. Някои от тези състояния са потенциално сериозни и трябва да бъдат оценени от квалифициран доставчик на здравни услуги.

Обосновка на класификацията

По-долу употребите се основават на традиции или научни теории. Те често не са били напълно тествани при хора и безопасността и ефективността не винаги са били доказани. Някои от тези състояния са потенциално сериозни и трябва да бъдат оценени от квалифициран доставчик на здравни услуги.

Жълт кантарион може да повлияе на начина, по който тялото обработва различни лекарства, като използва ензимната система “cytochrome P450” на черния дроб. В резултат на това нивата на тези лекарства могат да се повишат в кръвта (причинявайки повишени ефекти или нежелани реакции) или намалени в кръвта (което може да намали ефекта). Примери за лекарства, които могат да бъдат засегнати от жълт кантарион по този начин включват карбамазепин, циклоспорин, иринотекан, мидазолам, нифедипин, симвастатин, теофилин, варфарин или ХИВ лекарства като ненуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза (ННИОТ) или протеазни инхибитори ПИ). Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предполага, че пациентите с ХИВ / СПИН, приемащи ПИ или ННИОТ, трябва да избягват приема на жълт кантарион.

Жълт кантарион може да промени риска от кървене, когато се приема с лекарства, които повишават риска от кървене. Някои примери включват аспирин, антикоагуланти (“разредители на кръвта”) като варфарин (Coumadin®) или хепарин, лекарства срещу тромбоцити като клопидогрел (Plavix®) и нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен (Motrin®, Advil ®) или напроксен (Naprosyn®, Aleve®).

Жълт кантарион може да промени нивата на кръвната захар. Препоръчва се повишено внимание, когато се използват лекарства, които също могат да променят кръвната захар. Хората, приемащи лекарства за диабет чрез устата или инсулина, трябва да бъдат внимателно наблюдавани от квалифициран медицински специалист, включително фармацевт. Може да са необходими корекции на лекарството.

Менопаузални симптоми

Жълт кантарион може да повлияе артериалното налягане. Препоръчва се повишено внимание при хора, приемащи лекарства, които повлияват кръвното налягане.

Нервна болка

Жълт кантарион също може да взаимодейства с 5НТ1 агонисти (триптани), агенти за очите, агенти за кожата, средства за стомаха и червата, средства, които засягат нервната система, средства, които засягат имунната система, средства, които увреждат черния дроб Анестетици, алкохол, средства против безпокойство, антибиотици, антихистамини, противовъзпалителни средства, противоракови средства, антипсихотици, антиретровирусни средства, антивирусни средства, бензодиазепини, блокери на калциеви канали, карбамазепин, сърдечни гликозиди, Понижаващи средства, клозапин, контрацептиви, кортикостероиди, циклоспорин, декстрометорфан, дигоксин, лекарства, които могат да понижат прага на пристъпите, естрогени, средства за фертилитет, фексофенадин, регулатори на сърдечната честота, хепатотоксини, инхибитори на HMG-CoA редуктаза, хормонални средства, лоперамид ), Метилфенидат, моноаминооксидазни инхибитори (МАО), стабилизатори на настроението, морфин, ненуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза ( (SSRIs), средства за спиране на тютюнопушенето, тестостерон, теофилин, тиреоидни хормони, трициклични антидепресанти, инхибитори на серотонина, инхибитори на серотонина, (TCA), Viagra®, средства за отслабване, средства за заздравяване на рани, золпидем.

Жълт кантарион може да повлияе на начина, по който тялото обработва билки и добавки, като използва ензимната система “cytochrome P450” на черния дроб. В резултат на това нивата на тези билки и добавки могат да се повишат в кръвта (причинявайки повишени ефекти или потенциално сериозни нежелани реакции) или намалени в кръвта (което може да намали очакваните ефекти).

Жълт кантарион може да промени риска от кървене, когато се приема с билки и добавки, за които се смята, че повишават риска от кървене. Много случаи на кървене са съобщени при употребата на Ginkgo biloba и по-малко случаи с чесън и палмето.

Жълт кантарион може да промени нивата на кръвната захар. Препоръчва се повишено внимание при използване на билки или добавки, които също могат да променят кръвната захар. Нивата на кръвната захар може да изискват мониториране и може да се наложи адаптиране на дозите.

Жълт кантарион може да повлияе артериалното налягане. Препоръчва се повишено внимание при хора, приемащи билки и добавки, които оказват влияние върху кръвното налягане.

Жълт кантарион може да взаимодейства с алкохол, анестетици, противоалергични билки и добавки, антибактериални средства, антидепресанти и добавки, противогъбични средства, антихистамини, противовъзпалителни билки и добавки, противоракови билки и добавки, антиоксиданти, антипсихотици, антивирусни билки и добавки , Сърдечни гликозиди, чисти боровинки, билки и добавки за понижаване на холестерола, контрацептиви, билки и добавки за плодовитост, билки и добавки за регулиране на сърдечната честота, билки и добавки към очите, билки и добавки за кожата, билки и добавки за стомаха и червата , Билки и добавки, които засягат нервната система, билки и добавки, които засягат имунната система, билки и добавки, които увреждат черния дроб, билките и добавките, които намаляват гърчовия праг, хормоналните билки и добавки, желязото, мелатонина, инхибиторите на моноаминооксидазата (МАО) , Стабилизатори на настроението, неврологични билки и добавки, болкоуспокояващи, P-гликопротеин-регулиран h (SSRIs), билки и добавки за отказване от тютюнопушене, тироидни хормони, трициклични антидепресанти (TCA), валериани, билки и добавки за отслабване, билки за лечение на рани и добавки, фитоестрогени, седативи, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина.

Тази информация се основава на монография на професионално ниво, редактирана и рецензирана от сътрудници на Collaboration Natural Research Research ().

Обсесивно-компулсивно разстройство (OCD)

Методология на монографията

Болка (синдром на горящата уста)

Адхиперфорин, Амнезия, аника на нервите, рана на балсама, балсана, басант, Блуткрат, босант, Calmigen®, corancillo, dendlu, дяволски прореза, Eisenblut, flor de São João, флавоноиди , Fuga daemonum, goatweed hartheu, herba hyperici, Herrgottsblut, Hexenkraut, hierba de San Juan (испански), hipericão (португалски), хиперико (испански), хиперикон, HP, hyperforin, hypericin, 117, Hypericum perforatum L, Isorhamnetin, Jarsin, Йоханскостут, Klamath Weed, Liebeskraut, LI 160, LoHyp-57, Господ Бог на чудото растение, мелатонин, Милертерус pelicao, нафтодиантрони, олигомерни процианидини, перфорат, флороглуциноли, пинило де оро, , Кверцетин, розин роза, рутин, Sedariston®, SJW, SJW екстракт LI 160, жълт кантарион WS 5572, STW 3-VI, tenturotou, Teufelsflucht, допир и изцеление, Walpurgiskraut, WS 5572, WS 5573, ксантони, ZE117.

Облекчаване на болката (след операция)

Американската администрация по храните и лекарствата не регулира стриктно билките и добавките. Няма гаранция за здравина, чистота или безопасност на продуктите, а ефектите могат да варират. Винаги трябва да четете етикетите на продуктите. Ако имате медицинско състояние или приемате други лекарства, билки или добавки, трябва да говорите с квалифициран медицински специалист, преди да започнете нова терапия. Незабавно се консултирайте с лекар, ако получите нежелани реакции.

Предменструален синдром (PMS)

Сезонно афективно разстройство (SAD)

Избягвайте хора с известна алергия или чувствителност към жълт кантарион или към някоя от неговите части.

Нечести алергични кожни реакции, включително обрив и сърбеж, са съобщени.

Обширните изследвания подкрепят безопасното използване на жълт кантарион за кратък период от време (<3 месеца) в препоръчваните дози при лица, които нямат друг медикаментозен прием. Жълт кантарион може да предизвика тревожност, главоболие, мускулни крампи, изпотяване, слабост, сухота в устата или кожно дразнене. Използвайте внимателно, когато използвате жълт кантарион с лекарства, метаболизирани от цитохром Р450, тъй като може да се появи понижена лекарствена ефективност. Жълт кантарион може да увеличи риска от фоточувствителност. Пазете внимателно при хора с чувствителна кожа или такива, които приемат фоточувствителни лекарства. Жълт кантарион може да повиши риска от серотонинов синдром. Бъдете предпазливи при хора, приемащи средства, които повишават риска от серотонинов синдром. Жълт кантарион може да доведе до променен менструален поток, кървене, нежелана бременност и промени в хормоналните нива. Прилагайте предпазливо при жени, приемащи контрацептиви или други естрогенни средства през устата. Жълт кантарион може да промени нивата на лекарството. Използвайте предпазливо при хора, които приемат агенти за бактериални или гъбични инфекции, средства за еректилна дисфункция, противоалергични средства, антихистамини, средства за фертилитет, Р-гликопротеинови средства, болкоуспокояващи или теофилин. Жълт кантарион може да причини мания или психоза. Използвайте предпазливо при хора с психични заболявания и такива, които приемат антипсихотици. Жълт кантарион може да промени начина на обработка на захарта в организма. Обърнете внимание при хора с диабет или при хора, приемащи антидиабетни средства. Жълт кантарион може да предизвика високи нива на стимулиращ хормона на щитовидната жлеза (TSH). Обърнете внимание при хора с нарушения на щитовидната жлеза или такива, които използват хормони на щитовидната жлеза Прилагайте внимателно при хора с катаракта, поради потенциалната връзка между елемент от жълт кантарион и катаракта. Жълт кантарион може да причини сърдечно изгаряне, загуба на апетит, диария, гадене, повръщане и запек. Пазете внимателно при хора със стомашни и чревни проблеми. Жълт кантарион може да причини увреждане на черния дроб. Бъдете предпазливи при хора с чернодробни проблеми или такива, които приемат средства, които увреждат черния дроб. Жълт кантарион може да промени кръвното налягане и да причини увеличен или неравен сърдечен ритъм. Пазете внимателно при хора с високо кръвно налягане или нарушения на сърдечния ритъм. Жълт кантарион може да причини подуване. Внимавайте при хора с подуване. Кожни нарушения Отказване на тютюна Жълт кантарион може да причини замаяност, умора, безсъние, проблеми с нервната система, изтръпване на кожата или болки в гърдите и нервна болка. Внимавайте внимателно при хора, които приемат агенти, които засягат нервната система. Жълт кантарион може да понижи прага на гърчовете. Обърнете внимание при хора с гърчове и лекарства, които могат да понижат прага на гърчовете. Жълт кантарион може да понижи концентрацията на лекарството в холестерола и да повиши холестерола. Използвайте предпазливо при хора с висок холестерол и тези, които приемат средства за понижаване на холестерола. Жълт кантарион може да стимулира отделянето на определени хормони. Използвайте предпазливо с хормонални средства. Да се ​​избягва при хора с известна алергия или чувствителност към жълт кантарион или към някоя от неговите части. Жълт кантарион има намалени нива на лекарства за ХИВ / СПИН. Избягвайте при хора с ХИВ / СПИН, които приемат протеазни инхибитори или ненуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза, както е предложено от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA). Жълт кантарион има намалени нива на лекарства, които потискат имунната система. Избягвайте при индивиди, получаващи транспланти и приемащи средства, които потискат имунната система (особено циклоспорин). Избягвайте хора със суицидни мисли. Социална фобия Отслабване Заздравяване на рани ХИВ Синдром на раздразнените черва (IBS) Употреби въз основа на традиция или теория Жълт кантарион води до затруднение при предизвикване на анестезия и релаксация. Избягвайте преди операцията. Използването на жълт кантарион с ракови агенти може да доведе до намалена ефективност и неуспех на лечението. Избягвайте хора, които използват ракови агенти. Жълт кантарион може да доведе до намаляване на ефикасността на дигоксин. Избягвайте употребата със сърдечни гликозиди като дигоксин. Жълт кантарион може да намали ефективността на агентите, които подтискат кръвта. Избягвайте употребата при хора с нарушения на кръвосъсирването или при хора, приемащи лекарства, които имат тънка кръв. Да се ​​избягва при бременни и кърмещи жени поради липса на информация. Липсват научни данни за употребата на жълт кантарион по време на бременност или лактация. Anyzewska М, Kowalczuk A, Lozak А, et al. Определяне на общо количество хиперикани в жълт кантарион и билкови лекарствени продукти. Acta Pol.Pharm. 2010,67 (6): 586-592., Bitran S, Farabaugh AH, Ameral VE, et al. Провеждат ли се ранни промени в елементите на HAM-D-17 безпокойство / соматизация, които влияят върху резултатите от лечението сред депресирани амбулаторни пациенти? Сравнение на две контролирани проучвания на жълт кантарион (Hypericum perforatum) срещу SSRI. Int.Clin.Psychopharmacol. 2011, 26 (4): 206-212., Canning S, Waterman М, Orsi N, et al. Ефикасността на Hypericum perforatum (жълт кантарион) за лечение на предменструален синдром: рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано проучване. CNS.Drugs 2010, 24 (3): 207-225., Clewell А, Barnes М, Endres JR, et al. Оценка на ефикасността и толерантността на локална формулировка, съдържаща меден сулфат и hypericum perforatum при пациенти с херпесни кожни лезии: сравнително, рандомизирано контролирано изпитване. J.Drugs Dermatol. 2012,11 (2): 209-215., Couldwell WT, Surnock AA, Tobia AJ, et al. Изследване на фаза 1/2 на перорално прилаган синтетичен хиперицин за лечение на рецидивиращи злокачествени глиоми. Рак 11-1-2011, 117 (21): 4905-4915., Ghazanfarpour М, Kaviani М, Asadi N, et al. Hypericum perforatum за лечение на предменструален синдром. Int.J.Gynaecol.Obstet. 2011,113 (1): 84-85; Hojo Y, Echizenya М, Ohkubo Т, et al. Лекарствено взаимодействие между жълт кантарион и золпидем при здрави индивиди. J.Clin.Pharm.Ther. 2011, 36 (6): 711-715., Laakmann Е, Grajecki D, Doege К, et al. Ефикасност на Cimicifuga racemosa, Hypericum perforatum и Agnus castus при лечението на климактерични оплаквания: систематичен преглед. Gynecol.Endocrinol. 2012,28 (9): 703-709., Najafizadeh Р, Hashemian F, Mansouri Р, et al. Оценката на клиничния ефект на локален жълт кантарион (Hypericum perforatum L.) върху псориазис вулгарис от плакален тип: пилотно проучване. Australas.J.Dermatol. 2012,53 (2): 131-135., Rook AH, Wood GS, Duvic М, et al. Фаза II плацебо контролирано проучване на фотодинамична терапия с локално хиперин и облъчване с видима светлина при лечението на кожен Т-клетъчен лимфом и псориазис. J.Am.Acad.Dermatol. 2010,63 (6): 984-990, Saito YA, Rey Е, Almazar-Elder AE, Harmsen WS, et al. Рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване на жълт кантарион за лечение на синдром на раздразненото черво. Am.J.Gastroenterol. 2010, 105 (1): 170-177., Samadi S, Khadivzadeh Т, Emami A, et al. Ефектът на Hypericum perforatum върху излекуването на рани и белег на цезарово сечение. J.Altern.Complement Med. 2010,16 (1): 113-117., Sarris J, Panossian А, Schweitzer I, et al. Билково лекарство за депресия, тревожност и безсъние: преглед на психофармакологията и клинични доказателства. Eur.Neuropsychopharmacol. 2011, 21 (12): 841-860., Singer A, Schmidt М, Hauke ​​W, et al. Продължителност на отговора след лечение на лека до умерена депресия с екстракт от Hypericum STW 3-VI, циталопрам и плацебо: реанализа на данните от контролирано клинично изпитване. Phytomedicine. 6-15-2011,18 (8-9): 739-742., Tardivo JP, Wainwright М и Baptista MS. Локално клинично лечение на херпесната инфекция в Сао Пауло. Photodiagnosis.Photodyn.Ther. 2012,9 (2): 118-121. Тази монография, основана на доказателства, е подготвена от Collaboration Research Natural Collaboration