Спермицид за контрол на раждаемостта – преглед на темата

Спермицидът е вещество, което убива сперматозоидите. Спермицидите се предлагат като желе, пяна, сметана, супозитории и филм. Активната съставка на повечето спермициди е химично вещество, наречено nonoxynol-9.

Презервативите за мъже и жени изглеждат различни, но и двете работят по същия начин: чрез създаване на бариера, която блокира спермата и други течности. Женски презервативи се намират във вътрешността на влагалището, за да се предотврати бременност и ППБ. Можете да използвате едно, за да намалите риска от STD по време на анален секс. Но не използвайте, когато вашият партньор използва мъжки презерватив. Те могат да се придържат и да се измъкнат от мястото си или да се разкъсат.

Едно приложение на спермицид е необходимо за всеки акт на полов акт.

Употребата на спермициди не изисква лекарско предписание или посещение на здравен специалист. Сермицидът се продава в аптеки, хранителни магазини и клиники за семейно планиране.

Спермицид и кондом, използвани заедно, осигуряват разумно ниво на контрол върху раждаемостта без рецепта. Използването само на спермицид не се препоръчва, тъй като предлага лоша профилактика на бременността и не предпазва от полово предавани инфекции (ППИ). Всъщност, ноноксинол-9 в повечето спермициди може да увеличи риска от получаване на ХИВ / СПИН от заразен партньор.

Най-ефективният спермицид съдържа най-малко 100 mg неноксинол-9 на доза. По-вероятно е да забременеете, ако използвате по-слаб спермицид. Няма разлика в ефективността между различните видове спермициди, като например гел, филм или супозитория. 1

Типичната честота на неуспешно използване включва всички възможни потребители, включително хора, които са невнимателни, и тези, които използват метода перфектно всеки път. Перфектната степен на неуспешна употреба включва само хора, които използват метода перфектно всеки път.

Вагиналното пулверизиране не се счита за метод за контрол на раждаемостта, дори ако се прави със спермициди. Дозиране след полов акт не пречи на спермата да достигне до фалопиевите тръби, където се извършва торенето.

Когато използвате желе, пяна или крем, можете веднага да правите секс; Смес от спермицид или супозиторий се поставя дълбоко във влагалището с помощта на пръст и се поставя близо до шийката на матката. Филмът или супозиториите трябва да бъдат поставени най-малко 15 минути преди да се направи секс, за да се позволи на спермицида да се разпространи във влагалището.

Само използваният спермицид има висок процент на неуспех от 28% за типичните потребители. Това означава, че след 1 година 28 от 100 жени, които използват спермицид като единствения си метод за контрол на раждаемостта, забременеят. Перфектната честота на неуспешно използване е все още висока, при 18% (18 от 100 жени). ; Спермицидът, използван с друг бариерен метод (презервативи, диафрагма или цервикален капак), е по-ефективен при предотвратяването на бременност, отколкото само в спермицид. Например, спермицидът с диафрагма има средна честота на неуспех от 12%. Това означава, че за една година 12 от 100 жени, които използват диафрагма и спермицид заедно, забременеят. Перфектната честота на неуспешно използване е много по-ниска, при 6% (6 от 100 жени). 2