Симптоми и причини

Следете за тези признаци и симптоми, ако смятате, че вие ​​или някой друг може да имате инсулт. Обърнете внимание, когато започнат признаците и симптомите Ви, защото продължителността на тяхното присъствие може да ръководи решенията ви за лечение

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако забележите някакви признаци или симптоми на инсулт, дори да изглежда, че те се променят или изчезват.

Мислете “FAST” и направете следното

Трябва незабавно да посетите Вашия лекар или местния номер за спешни повиквания. Не чакайте да видите дали симптомите си отиват. Всяка минута се брои. Колкото по-дълго инсултът не се лекува, толкова по-голям е потенциалът за увреждане на мозъка и увреждане.

Ако сте с някого, който подозирате, че има удар, гледайте внимателно лицето, докато чакате спешна помощ.

Ударът се появява, когато кръвоснабдяването на мозъка ви се прекъсне или намали. Това лишава мозъка ви от кислород и хранителни вещества, което може да доведе до смърт на мозъчните клетки.

Ударът може да бъде причинен от блокирана артерия (исхемичен инсулт) или от изтичане или разрушаване на кръвоносен съд (хеморагичен инсулт). Някои хора могат да претърпят само временно прекъсване на притока на кръв към мозъка им (преходна исхемична атака или ТИА).

Симптоми

Причини

Около 85% от ударите са исхемични инсулти. Исхемичните инсулти се появяват, когато артериите на мозъка се стесняват или блокират, причинявайки силно намален кръвоток (исхемия). Най-честите исхемични инсулти включват

Хеморагичният инсулт се появява, когато кръвоносен съд в мозъка ви изтече или се разкъса. Мозъчните кръвоизливи могат да се дължат на много състояния, които засягат кръвоносните съдове, включително неконтролирано високо кръвно налягане (хипертония), прекомерно лечение с антикоагуланти и слаби места в стените на кръвоносните съдове (аневризми).

Рискови фактори

По-рядко срещана причина за кръвоизлив е разкъсване на необичайно заплитане на тънкостенни кръвоносни съдове (артериовенозна малформация), присъстващи при раждането. Видовете хеморагичен инсулт включват

Усложнения

Интрацеребрален кръвоизлив. При интрацеребрален кръвоизлив кръвоносен съд в мозъка се пръска и се разнася в обкръжаващата мозъчна тъкан, увреждайки мозъчните клетки. Мозъчните клетки извън теча са лишени от кръв и също са повредени.

Високото кръвно налягане, травмата, съдовите малформации, употребата на медикаменти за разреждане на кръвта и други състояния могат да доведат до интрацеребрален кръвоизлив.

Субарахноиден кръвоизлив. При субарахноиден кръвоизлив, артерия на или в близост до повърхността на мозъка ви се разпада и се разлива в пространството между повърхността на мозъка и черепа ви. Това кървене често се сигнализира от внезапно, силно главоболие.

Субарахноидният кръвоизлив обикновено се причинява от избухването на малка чувала с формата на чувал или на зрънце, изпъкнала върху артерия, известна като аневризъм. След кръвоизлив кръвните съдове в мозъка ви могат да се разширят и стесняват нервно (вазоспазъм), причинявайки увреждане на мозъчните клетки, като допълнително ограничават кръвния поток.

Преходна исхемична атака (ТИА) – известна още като минироке – е кратък период от симптоми, подобни на тези, които ще имате при удар. Временното понижение на кръвоснабдяването на част от мозъка Ви причинява TIA, които често траят по-малко от пет минути.

Подобно на исхемичен инсулт, се появява ТИА, когато съсирек или остатъци блокира притока на кръв към част от мозъка ви. ТИА не оставя трайни симптоми, защото блокирането е временно.

Потърсете спешна помощ, дори ако симптомите ви изглежда се изясняват. Полагането на TIA ви поставя в по-голям риск да получите пълен инсулт, причинявайки трайни увреждания по-късно. Ако сте имали TIA, това означава, че вероятно е частично блокирана или стеснена артерия, водеща към мозъка ви или източник на съсирек в сърцето.

Не е възможно да разберете дали имате инсулт или TIA на базата само на вашите симптоми. До максимум половината от хората, чиито симптоми изглежда са изчезнали, всъщност са имали удар, причиняващ увреждане на мозъка.

Много фактори могат да увеличат риска от инсулт. Някои фактори също могат да увеличат шансовете ви за сърдечен удар. Потенциално лечими рискови фактори за инсулт включват

Други фактори, свързани с по-висок риск от инсулт, включват

Понякога инсултът може да причини временни или постоянни увреждания, в зависимост от това колко дълго мозъкът няма кръвен поток и коя част е засегната. Усложненията могат да включват

Pain. Хората, които са имали удар, могат да имат болка, скованост или други странни усещания в части от тялото си, засегнати от инсулт. Например, ако инсулт ви кара да загубите чувство в лявата си ръка, може да развиете неудобно усещане за изтръпване в тази ръка.

Хората също могат да бъдат чувствителни към температурни промени, особено при екстремни студове след инсулт. Това усложнение е известно като болка в централния удар или синдром на централната болка. Това състояние обикновено се развива няколко седмици след инсулт и може да се подобри с течение на времето. Но тъй като болката е причинена от проблем в мозъка ви, а не от физическо увреждане, има малко лечения.

Както при всяко мозъчно увреждане, успехът при лечението на тези усложнения ще варира от човек на човек.

Посетете Вашия лекар