Симптоми и причини – рак на стомаха

Признаците и симптомите на рак на стомаха могат да включват

Симптоми

Причини

Ако имате признаци и симптоми, които ви притесняват, се обадете на Вашия лекар. Вашият лекар най-вероятно ще проучи първо най-честите причини за тези признаци и симптоми.

Стомахът ви е мускулест сак около размера на малък пъпеш, който се разширява, когато ядете или пиете, за да задържате колкото един галон храна или течност. След като стомаха пулверизира храната, силните мускулни контракции (перисталтични вълни) изтласкват храната към пилорния клапан, което води до горната част на тънките черва (дуоденума).

Стомашен и пилорен вентил

Рак на стомаха най-често започва в клетките, които линизират вътрешността на стомаха.

Стомашен и пилорен вентил

Лекарите не са сигурни какво причинява рак на стомаха. Съществува силна връзка между диета с високо съдържание на пушени и осолени храни и рак на стомаха. Тъй като употребата на хладилни агенти за съхранение на храни се е увеличила по целия свят, честотата на рак на стомаха е намаляла.

Рак на стомаха

Обикновено ракът започва, когато възникне грешка (мутация) в ДНК на клетката. Мутацията причинява растежа и разцепването на клетките с бързи темпове и продължаване на живота, когато нормалната клетка ще умре. Акумулиращите се ракови клетки образуват тумор, който може да нахлуе в околните структури. И раковите клетки могат да се откъснат от тумора, за да се разпространят в тялото.

Рак на стомаха

Клетките, които образуват тумора, определят вида на рака на стомаха. Типът клетки в рак на стомаха ви помага да определите вашите възможности за лечение. Видовете рак на стомаха включват

Видове рак на стомаха

Тъй като другите видове рак на стомаха са редки, когато хората използват термина “рак на стомаха”, те обикновено се отнасят до аденокарцином.

Фактори, които увеличават риска от рак на стомаха включват

Рискови фактори