Поддурален хематом: симптоми, причини и лечение

Поддулният хематом е колекция от кръв извън мозъка. Субдуралните хематоми обикновено са причинени от тежки наранявания на главата. Кървенето и увеличеният натиск върху мозъка от субдурален хематом могат да бъдат животозастрашаващи. Някои субдурални хематоми спират и решават спонтанно; Други изискват хирургически дренаж.

При субдурален хематом, кръвта се събира между слоевете тъкан, които обграждат мозъка. Най-външният слой се нарича твърда. При субдурален хематом се появява кървене между твърдия и следващия слой, арахноида.

Кървенето в субдурален хематом е под черепа и извън мозъка, а не в самия мозък. С натрупването на кръв, обаче, натискът върху мозъка се увеличава. Натискът върху мозъка предизвиква симптоми на супрадуралния хематом. Ако налягането в черепа се повиши до много високо ниво, субдурален хематом може да доведе до загуба на съзнание и смърт.

Субдуралният хематом обикновено се причинява от нараняване на главата, например от падане, сблъсък на моторни превозни средства или нападение. Внезапният удар в главата разкъсва кръвоносните съдове, които се движат по повърхността на мозъка. Това се нарича остър субдурален хематом.

Хората с нарушение на кръвосъсирването и хората, които приемат разредители на кръв, са по-склонни да развият субдурален хематом. Сравнително дребно увреждане на главата може да причини субдурален хематом при хора с кървене.

При хроничен субдурален хематом малки вени на външната повърхност на мозъка могат да се разкъсат, причинявайки кървене в субдуралното пространство. Симптомите може да не са видни няколко дни или седмици. Възрастните хора са изложени на по-висок риск от хроничен субдурален хематом, защото мозъчното свиване води до това тези малки вени да бъдат по-тласъчни и по-уязвими към разкъсване.