Sprycel

Терапевтичен клас: Антинеопластичен агент

Използва за Sprycel

Фармакологичен клас: инхибитор на тирозин киназата

Дазатиниб пречи на растежа на раковите клетки, които в крайна сметка се унищожават. Тъй като растежът на нормалните клетки може също да бъде повлиян от дазатиниб, ще се появят и други ефекти. Някои от тях може да са сериозни и трябва да бъдат съобщени на Вашия лекар. Другите ефекти може да не са сериозни, но може да предизвикат загриженост.

Преди да започнете лечението с дазатиниб, Вие и Вашият лекар трябва да говорите за ползите, които това лекарство ще направи, както и за възможните рискове от употребата му.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на дазатиниб при педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Преди да използвате Sprycel

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на дазатиниб при пациенти в напреднала възраст. Някои пациенти в старческа възраст обаче могат да бъдат по-чувствителни от ефекта на дазатиниб, отколкото младите възрастни.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да приемате това лекарство или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Лекарствата, използвани за лечение на рак, са много силни и могат да имат много странични ефекти. Преди да получите това лекарство, уверете се, че разбирате всички рискове и ползи. Важно е да работите в тясно сътрудничество с Вашия лекар по време на лечението.

Това лекарство е снабдено с информация за пациента. Прочетете внимателно информацията и се уверете, че ги разбирате, преди да приемате това лекарство. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Продължете да използвате това лекарство толкова дълго, колкото Ви е казал Вашият лекар. Не променяйте дозата си или преустановете приема на това лекарство, без да говорите предварително с Вашия лекар.

Може да приемате това лекарство със или без храна.

Поглъщайте таблетката цяла. Не го смачквайте, не го смачквайте и не го дъвчете.

Таблетките дазатиниб трябва да се третират внимателно и хората (особено бременните), които не приемат това лекарство, трябва да избягват работа с натрошени или счупени таблетки. Ако таблетките са счупени или смачкани, препоръчително е да носите ръкавици за химиотерапия за еднократна употреба, за да избегнете излагане на лекарството.

Ако приемате антиациди (напр. Алуминиев хидроксид, магнезиев хидроксид, Maalox®, Rolaids® или Tums®), вземете го поне 2 часа преди или 2 часа след приемането на дазатиниб.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Правилното използване на Sprycel

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка Ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно. Необходими са кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти. Уверете се, че сте запазили всички срещи.

Употребата на това лекарство, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Някои форми на контрол на раждаемостта включват презервативи, диафрагми или противозачатъчни хапчета. Мъжете, които използват това лекарство, трябва да използват презерватив, за да избегнат бременността на партньора си.

Предпазни мерки при използване на Sprycel

Дазатиниб може временно да намали броя на белите кръвни клетки в кръвта Ви, което увеличава вероятността от инфекция. Той може също така да намали броя на тромбоцитите, които са необходими за правилното кръвосъсирване. Ако това се случи, има някои предпазни мерки, които можете да предприемете, особено когато кръвната Ви стойност е ниска, за да намалите риска от инфекция или кървене

Дазатиниб може да причини задръжка на течности. Проверявайте веднага с Вашия лекар, ако имате намаление на количеството урина, шумно или треперещо дишане, недостиг на въздух, подуване на пръстите, ръцете, краката или долните крака, затруднено дишане в покой или увеличаване на теглото.

Това лекарство може да предизвика промени в сърдечния ритъм, като състояние, наречено удължаване на QT интервала. Това може да промени начина, по който вашето сърце бие и причинява припадъци или сериозни нежелани реакции при някои пациенти. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате някакви симптоми на проблеми със сърдечния ритъм, като бърза, ударителна или неравномерна сърдечна дейност.

Консултирайте се с Вашия лекар незабавно, ако имате следните симптоми по време на приема на това лекарство: дискомфорт или болка в гърдите, намалено количество урина, бързо, неправилно или ударно сърцебиене, задух, подуване на краката или долните крака, затруднено дишане или необичайно Умора или слабост. Това може да са симптоми на сериозен сърдечен проблем.

Използването на това лекарство може да причини главоболие, болки в мускулите или ставите, кожен обрив или необичайна умора или слабост. Ако тези симптоми продължават и се влошат, консултирайте се с Вашия лекар.

Това лекарство може да увеличи риска от състояние, наречено белодробна артериална хипертония (високо кръвно налягане в съдовете на белите дробове). Това може да се случи по всяко време на лечението с това лекарство. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате следните симптоми: задух, затруднено дишане, умора или оток по цялото тяло (задържане на течности).

Не яжте грейпфрут и не пийте сок от грейпфрут, докато използвате това лекарство. Сокът от грейпфрут и грейпфрут може да промени количеството на това лекарство, което се абсорбира в организма.

Sprycel нежелани реакции

Sprycel (дазатиниб)

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (извънборсови лекарства) и билкови продукти (напр. Жълт кантарион) или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория D Положителни доказателства за риск

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобренията 09 години одобрена от FDA през 2006 г.

Хронична миелогенна левкемия хидроксиурея, Gleevec, циклофосфамид, иматиниб, цитоксан, хидра, цитарабин, Tasigna

Остра лимфобластна левкемия метотрексат, Gleevec, иматиниб, доксорубицин, меркаптопурин, адриамицин, дазатиниб, Trexall

Левкемия преднизон, триамцинолон, дексаметазон, декадрон, делтазон, цитарабин, кеналог-40