Симптоми и причини

Хемангиом може да присъства при раждането, но по-често се появява през първите няколко месеца от живота. Тя започва като плосък червен знак навсякъде по тялото, най-често по лицето, скалпа, гърдите или гърба. Обикновено едно дете има само един знак. Някои деца може да имат повече от едно, особено ако са част от многократно раждане.

По време на първата година на вашето дете, червеният знак расте бързо и се превръща в гъста маса, която излиза от кожата. След това хемангиомът навлезе в покойна фаза и в крайна сметка започва да изчезва бавно.

Около половината от всички хемангиоми се разпадат до 5-годишна възраст и почти всички хемангиоми се решават до 10-годишна възраст. Въпреки че цветът на рождения маркер също избледнява, може да остане слабо – но постоянно – обезцветяване на кожата или остатъчна допълнителна кожа.

Лекарят на детето ви ще следи хемангиома по време на рутинни прегледи. Свържете се с лекаря на детето си, ако хемангиомът кърви, образува възпаление или изглежда заразен.

Потърсете медицинска помощ, ако състоянието пречи на зрението ви, дишането, слуха или елиминацията на детето ви.

Симптоми

Хемангиомът се състои от необичайно гъста група допълнителни кръвоносни съдове. Не е ясно какво причинява кръвоносните съдове да се групират заедно, въпреки че може да има наследствен компонент.

Причини

Хемангиомите се срещат по-често в

Понякога хемангиомът може да се разпадне и да се разболее. Това може да доведе до болка, кървене, белези или инфекция. В зависимост от това къде се намира хемангиомът, той може да възпрепятства зрението, дишането, слуха или елиминацията на детето ви, но това е рядко.

Посетете Вашия лекар

Рискови фактори

Усложнения