Симптоми и причини – множествена склероза

При множествената склероза защитното покритие върху нервните влакна (миелин) в централната нервна система се отделя и в крайна сметка се унищожава. Това създава лезия, която може да причини изтръпване, болка или изтръпване в части от тялото.

Симптоми

Поражения на миелина и нервната система

Симптомите и симптомите на множествената склероза могат да се различават значително от човек на човек и в хода на заболяването в зависимост от местоположението на засегнатите нервни влакна. Те могат да включват

Посъветвайте се с лекаря си, ако по някакви причини изпитате някой от горните симптоми.

Поражения на миелина и нервната система

Повечето хора с МС имат курс на рецидивиращо заболяване. Те изпитват периоди на нови симптоми или рецидиви, които се развиват в продължение на дни или седмици и обикновено се подобряват частично или напълно. Тези рецидиви са последвани от тихи периоди на ремисия на заболяването, която може да продължи месеци или дори години.

Болест курс

Малкото повишаване на телесната температура може временно да влоши признаците и симптомите на МС, но те не се считат за рецидиви на заболяването.

Причини

Около 60 до 70 процента от хората с рецидивираща-ремитираща МС накрая развиват стабилна прогресия на симптомите, със или без периоди на ремисия, известни като вторично прогресираща МС.

Рискови фактори

Влошаването на симптомите обикновено включва проблеми с мобилността и походката. Процентът на прогресия на заболяването варира значително сред хората с вторично прогресираща МС.

Усложнения

Някои хора с MS изпитват постепенно начало и постоянно прогресиране на признаците и симптомите без никакви пристъпи. Това е известно като първостепенна прогресивна МС.

Причината за множествена склероза е неизвестна. Смята се за автоимунно заболяване, при което имунната система на организма атакува собствените си тъкани. В случая на МС тази неизправност на имунната система разрушава миелина (мастното вещество, което покрива и защитава нервните влакна в мозъка и гръбначния мозък).

Миелинът може да се сравни с изолационното покритие върху електрически проводници. Когато защитният миелин е повреден и нервните влакна са изложени, съобщенията, които се движат по този нерв, могат да бъдат забавени или блокирани. Нервът също може да се повреди.

Не е ясно защо MS се развива при някои хора, а не в други. Комбинацията от генетика и фактори на околната среда изглежда отговорна.

Тези фактори могат да увеличат риска от развитие на множествена склероза

Хората с множествена склероза също могат да се развият