Разстройства на съня: плюсове и минуси на напикаване, алкохолни ефекти и др

Тенденции при разстройство на съня

Зависи, но възрастните обикновено се нуждаят от 7-8 часа на вечер. Децата и тийнейджърите се нуждаят от повече.

Една нощ след излизането на светлините, мъж, спящ до жена си, започна да прави нещо, което я безпокоило. След като са правили секс, той заспа – и след това се мастурбира. И когато се събуди на следващата сутрин, не можеше да си спомни какво е направил. Това се случва още няколко пъти, преди обърканата двойка да реши да потърси помощ, казва неврологът Мишел Креймър Борнеман, професор в Университета в Минесота; Спадът от този стряскащ епизод е разстроен, казва той, жената се страхуваше, че не е …

Ако не сте спрели добре снощи, може да имате нужда от повече, за да го компенсирате. С напредването на възрастта, моделите на съня ви могат да се променят, с по-леки и по-кратки периоди на затворени очи.

Най-добрият начин да разберете дали имате достатъчно почивка е да забележите как се чувствате през деня. Ако си сънлив или искаш да заспиш – или дори да заспиш, докато слънцето изчезне – най-вероятно се нуждаеш от повече Зози през нощта.

Всеки от време на време има една скалиста нощ. Това може да се случи, ако например сте под стрес.

Но ако това се случва често, помолете Вашия лекар да ви помогне да разберете какво става.

Може да се наложи да работите върху съня си. Стремете се да си легнете по едно и също време всяка вечер, отпуснете се, преди да опитате да кимите, и не пийте и не яжте тежка храна преди лягане. Такава промяна в начина на живот вероятно е първото нещо, което трябва да опитате.

Вашият лекар може да се увери, че проблемите със затворени очи не се дължат на здравословен проблем. Тя може да ви препоръча да имате проучване за съня, вкъщи или в лаборатория за сън, за да видите какво се случва.

Ако Вашият лекар Ви каже, че имате нарушение на съня, лечението зависи от това какво е нарушението и колко тежко е това.

Първо, най-вероятно ще направите промени в начина на живот. Ще искате да подобрите съня си, да избягвате кофеина и алкохола, да управлявате стреса и да упражнявате повече упражнения.

Ако имате апнея при сън, Вашият лекар може да Ви препоръча машина CPAP, която да Ви помогне да поддържате дишането си редовно, докато спирате. Отслабването на допълнително тегло също помага.

Ако приемате хапчета за сън, които не се нуждаят от рецепта, трябва да уведомите Вашия лекар, ако ги използвате повече от 2 седмици. Не забравяйте да следвате инструкциите на етикета.