Митове за разстройство на съня

Тенденции при разстройство на съня

Колко знаеш за разстройствата на съня? Прегледайте тези изявления и научете кои са верни и кои са митовете.

Здравословните проблеми като затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане и депресия нямат отношение към количеството и качеството на съня на човека.

Просто не може да заспи? Не мога да заспя? Да се ​​събуди ли твърде рано? Не се чувствате освежени и възстановявани сутрин? Не функционира добре през деня? Може да имате безсъние; До около една трета от населението имат симптоми на безсъние. Тези с безсъние обикновено изпитват; Sleepines; Fatigu; Лоша концентрация; Намаляване на бдителността и ефективността; Мускулни болки; Депресия през деня и наблизо; Едно прекалено емоционално състояние (напрегнато, притеснено, раздразнително и …

Фалшиви: Все повече и повече научни изследвания показват корелация между нискокачествен сън и / или недостатъчен сън с различни заболявания, включително високо кръвно налягане, диабет и депресия. Например, недостатъчният сън може да увреди способността на организма да използва инсулин, което може да доведе до появата на диабет. В допълнение, недостатъчният сън засяга секрецията на растежния хормон, която е свързана със затлъстяването. Тъй като количеството на секрецията на растежния хормон намалява, вероятността за увеличаване на теглото се увеличава.

Колкото по-старите получавате, толкова по-малко сън се нуждаете.

Фалшиво: Експертните съвети казват, че повечето възрастни се нуждаят от между 7 1/2 и 9 часа сън всяка нощ за оптимална производителност, здраве и безопасност. Моделите на съня се променят с възрастта на хората, но размерът на сън, който те обикновено се нуждаят, не се променя непременно. По-възрастните хора са склонни да се събуждат по-рано през нощта, отколкото по-младите възрастни и може да имат нужда от малко по-малко сън, за да постигнат оптимално. Възрастните хора могат да се събуждат по-често през цялата нощ и всъщност могат да получат по-малко сън през нощта, но нуждата им от сън не е по-малка от тази на по-младите възрастни.

Хъркането е често срещан проблем със съня и може да бъде вредно.

Вярно: Хъркането може да е признак на сънна апнея, нарушение на съня, което се свързва с други медицински проблеми като сърдечни заболявания и диабет. Сънната апнея се характеризира с епизоди на намален или без въздушен поток през цялата нощ. Хората със сънна апнея може да си спомнят, че се събуждат често през нощта, заглъхващи дъха, или партньорите им могат да чуят пропуски в дишането си.

Можете да “мамнете” за размера на съня, който получавате.

Фалшиво: Експертните съвети казват, че повечето възрастни се нуждаят от между 7 1/2 и 9 часа сън всяка нощ за оптимална работа, здраве и безопасност. Получаването на по-малко часове на сън в крайна сметка ще трябва да бъде допълнено с допълнителен сън през следващите няколко нощи. Нашето тяло не изглежда да свикне да спи по-малко, отколкото се нуждае.