Заекването при децата и предучилищните деца: причини и терапии

Заекването не е необичайно при деца на възраст между 2 и 5 години. За много деца това е просто част от изучаването на използването на език и поставянето на думи заедно, за да се формулират изречения. Може да дойде и да излезе и може да продължи няколко седмици или няколко години. Повечето деца преживяват заекване самостоятелно без професионална намеса. Но за някои заекването може да се превърне в дълготрайно състояние, което създава проблеми в училище и функционира като възрастен.

Като родител, вие не можете да помогнете да бъдете загрижени, когато изведнъж забележите, че всичко е започнало да заеквате. Има ли нещо, което можете да направите, за да му помогнете да преодолее това препятствие? Кога е заекването нормално и кога трябва да попитате Вашия лекар за помощ? Тук е информацията, която можете да използвате, за да ръководите действията и решенията си, ако детето ви започне да заеква.

Заекването, понякога наричано заклинание или разстройство, е нарушение на нормалните модели на речта. Тя може да има много форми. Например, някой, който заеква, може да повтори звук или сричка, особено в началото на думата, например “лили-подобни”. Тя може да се прояви и като удължаване на звук като “ssssssee”. Понякога заекването включва пълното спиране на речта или пропускането на звук. Или това може да бъде многократното прекъсване на речта със звуци като “uh” или “um.

Всеки може да заеква на всяка възраст. Но това е най-често срещано сред децата, които се учат да формират думи в изречения. И момчетата са по-склонни от момичетата да се засрамят. Нормалната езикова дисфункция често започва на възраст между 18 и 24 месеца и има тенденция да дойде до 5-годишна възраст.

Помощ за екзема на вашето дете; Как е ADHD засяга вашия живот; Помощ при проблеми с оперирането при деца

Около една на всеки пет деца в даден момент има затруднения, които изглеждат достатъчно тежки, за да предизвикат загриженост на родителите. И около една на всеки 20 деца ще развие заекването, което продължава повече от шест месеца. Фактът, че понякога заекването изглежда тежко или продължава повече от шест месеца, не означава непременно, че заекването ще бъде проблем през целия живот. Знаейки какво да търсите и знаете как да реагирате на заекването на детето си ще продължи дълго към предотвратяване на това.

Фактите: Детското устно изглаждане; Детска визия Screenin; 9 изненадващи причини да получите повече сън