стронгилоидоза

кауза

трансмисия

Страгилоидозата е паразитна болест. Намира се в тропически и субтропически райони, но също така може да се намери в умерени райони, включително в южните Съединени щати. Болестта обикновено настъпва в селските райони, в институционалните условия и сред по-ниските социално-икономически групи. Според темата глобалното разпространение на Strongyloides е неизвестно, но експертите смятат, че има между 3 и 100 милиона заразени хора по целия свят.

Стрелоилоидизата се причинява от паразитен кръгъл червей, наречен Strongyloides stercoralis, който основно заразява хората. Този кръгли червеи имат различни видове жизнени цикли. Понякога ларвите (незрелият стадий) на паразита могат бързо да се развият в инфекциозния стадий на червата, където проникват в чревната лигавица, вместо да излизат от тялото във фецеса, както обикновено се случва. Тази модификация на жизнения цикъл, наречена вътрешна автоинфекция, обяснява персистиращата силоилоидиаза, която може да продължи до 40 години при хора, които са се преместили в области, където инфекцията не се среща като цяло

Симптоми

Автоинфекцията може да причини тежки инфекции и тежки заболявания, особено при хора с намален имунитет, като тези, които получават кортикостероиди или други имуносупресивни лекарства, или тези с придобит имунен дефицит, дължащи се на ретровируси като човешки Т-клетъчен лимфотропичен вирус-1 (HTLV-1).

диагноза

Хората се заразяват, когато дойдат в контакт с почвата, съдържаща кръгли червеи. След кратък период на хранене и развитие в почвата ларвите проникват в човешката кожа, влизат в кръвния поток и преминават през дясната страна на сърцето към белите дробове. От белите дробове паразитите се издигат в устието в устата, поглъщат се и стигат до горната част на тънките черва, където се развиват в зрели червеи.

Много инфекции на Strongyloides са леки и остават незабелязани. Умерените инфекции могат да причинят пареща болка в корема. Може да имате гадене и повръщане и да редувате диария и запек. Тежките инфекции водят до анемия, загуба на тегло и хронична диария. При силно имунокомпрометираните хора, сиrongyloidiasis може да предизвика различни симптоми, включително пневмония, подобна на ARDS (синдром на остър респираторен дистрес).

лечение

Вашият доставчик на здравни услуги може да използва кръвни изследвания за диагностициране на синулоидоза, но тези тестове са склонни към грешка. Може да се наложи да имате и многократни прегледи на изпражненията.

Ивермектин, прилаган в еднократна доза за един или два дни, се е превърнал в лекарство по избор. Албендазол, прилаган два пъти дневно в продължение на седем дни, също е ефективен. Болестта, която се е разпространила през тялото, често изисква по-продължително лечение.

Предотвратяване

Следвайки добрите практики за лична хигиена и носенето на обувки при ходене по почвата може да ви помогне да предотвратите заразяването с синулоидоза

Theernment провежда и поддържа основни и клинични изследвания за предотвратяване, контрол и лечение на различни паразитни болести, включително някои, причинени от паразитни кръгли червеи. Изследванията за ваксина за предотвратяване на инфекция с силоилоиди са в ход в лабораториите в областта.

изследване