Std тестване: какво е точно за вас?

Ако сте сексуално активни, особено при многобройни партньори, вероятно сте чували следните съвети многократно: Използвайте защита и се уверете, че се тествате.

Това е важно, защото човек може да има полово предавана болест, без да го знае. В много случаи не се появяват признаци и симптоми. Всъщност, затова много експерти предпочитат понятието полово предавани инфекции (ППИ), защото може да имате инфекция без симптоми на заболяване.

Но какви видове тестове за ППИ изискват? И колко често трябва да бъдете проверявани? Отговорите зависят от вашата възраст, вашето сексуално поведение и други рискови фактори.

Не подозирайте, че получавате тест за STI всеки път, когато имате гинекологичен или пап тест. Ако смятате, че се нуждаете от тестване по STI, поискайте го от Вашия лекар. Говорете с Вашия лекар за вашите тревоги и какви тестове искате или се нуждаете.

Ето някои насоки за тестване за специфични сексуално предавани инфекции.

Тестване за специфични ППИ

Проверявайте ежегодно, ако

Хламидията и проследяването на гонореята се извършват или чрез уринен тест или чрез тампон в пениса при мъжете или от шийката на матката при жените. След това пробата се анализира в лаборатория. Проверката е важна, защото ако нямате признаци или симптоми, не можете да осъзнаете, че имате инфекция.

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) насърчават провеждането на тестове за ХИВ поне веднъж като рутинна част от медицинската помощ, ако сте подрастващ или възрастен между 15 и 65 години. Младите тийнейджъри трябва да бъдат тествани, ако имат Висок риск от ППИ. CDC препоръчва годишно тестване за ХИВ, ако имате висок риск от инфекция.

Скринингът на хепатит С се препоръчва за всеки, роден между 1945 и 1965 г. Честотата на хепатит С е висока в тази възрастова група и заболяването често няма симптоми, докато не напредне. Има ваксини за хепатит А и Б, ако скринингът показва, че не сте били изложени на тези вируси.

Поискайте тестове за ХИВ, сифилис и хепатит, ако сте

Вашият лекар тества теста за сифилис, като вземете кръвна проба или тампон от генитални рани, които може да имате. Пробата се изследва в лаборатория. Кръвна проба се взема за тестване на ХИВ и хепатит.

Не съществува добър скринингов тест за херпес, вирусна инфекция, която може да се предаде дори когато човек няма симптоми. Вашият лекар може да предприеме отстраняване на тъканите или култура на блистери или ранни язви, ако ги имате, за изследване в лаборатория. Но отрицателният тест не изключва херпеса като причина за генитални улцерации.

Кръвният тест също може да помогне за откриването на херпес инфекция, но резултатите не винаги са убедителни. Някои кръвни тестове могат да помогнат за разграничаването на двата основни типа херпес вирус. Тип 1 е вирусът, който обикновено причинява рани, въпреки че може да причини рани по гениталиите. Тип 2 е вирусът, който по-често причинява генитални рани. Все пак, резултатите може да не са напълно ясни, в зависимост от чувствителността на теста и етапа на инфекцията. Възможни са фалшиво-положителни и фалшиво-отрицателни резултати.

Някои видове човешки папиломавирус (HPV) могат да причинят рак на маточната шийка, докато други сортове HPV могат да причинят генитални брадавици. Повечето сексуално активни хора се заразяват с HPV в даден момент от живота си, но никога не развиват симптоми. Вирусът обикновено изчезва в рамките на две години.

Не е налице скрининг за HPV за мъже, при които инфекцията се диагностицира само чрез визуална проверка или биопсия на генитални брадавици. При жените тестването за HPV включва

HPV също е свързан с рак на вулвата, вагината, пениса, ануса, устата и гърлото. Ваксините могат да предпазват мъжете и жените от някои видове HPV, но те са най-ефективни, когато се прилагат преди началото на сексуалната активност.

Посетете Вашия лекар