Spina bifida guide – причини, симптоми и възможности за лечение

Какво е?

Спина бифида е една от групите нарушения, наречени дефекти на невралната тръба – малформации на мозъка, гръбначния мозък или техните покрития. Спина бифида се появява, когато развиващият се гръбначен стълб на плода не се затваря правилно през първите 28 дни след оплождането. Разстройството може да приеме една от трите форми; Spina bifida occulta – гръбнакът не е напълно затворен. Това не може да причини никакви симптоми и често не изисква лечение. Менингоцеле – Част от покриването на гръбначния стълб, наречена менинги, може да изпъкне през отвор в задната част; Миелоиниоцеле – Част от гръбначния мозък се простира през отвор в гърба.

Симптоми

Симптомите на спиналната бифида могат да варират от леки до тежки в зависимост от тежестта на самата болест. При миеломинеоцеле детето може да има мускулна слабост или парализа под нивото на непълен затворен гръбначен стълб, тъй като нервите, които пътуват до останалата част на тялото от гръбначния мозък, не функционират правилно. Загубата на усещане и невъзможността да се контролира функцията на пикочния мехур или червата са чести. В допълнение, цереброспиналната течност може да се натрупа в мозъка, което води до състояние, наречено хидроцефалий, което е често срещано при деца с миеломинекоцеле. Ако не се лекува, хидроцефалията може да причини увреждане на мозъка, слепота или припадъци. В допълнение към физическите проблеми, спина бифида може да доведе до проблеми с ученето, включително затруднения със следното; Обръща внимание и изразява или разбира разговорния език; Четене и математически концепции; Организиране или последователност на информацията

диагноза

Спина бифида най-често се диагностицира при раждането, когато се вижда торба върху гръбначния стълб на бебето. Спина бифида може да бъде подозирана по време на бременност, тъй като скрининговият тест, алфа-фетопротеинът (AFP) е по-висок от нормалното. Тъй като редица фактори могат да повлияят на резултатите от теста на АФП, високото ниво не определя самата диагноза. Ако нивото на АФП е повишено, тестът обикновено се повтаря и ако нивото все още е ненормално, може да се препоръчат допълнителни диагностични изследвания като ултразвук и амниоцентеза.

Колко трае?

Спина бифида е състояние през целия живот. Бебе, родено със спина бифида (и миеломинеоцеле), обикновено извършва операция през първите няколко дни от живота си, за да се опита да запази колкото се може повече гръбначен мозък. Други операции и богат медицински грижи вероятно ще са необходими през целия живот на човека.

Как да се предотврати това здравословно състояние

Проучванията показват, че получаването на достатъчно фолиева киселина драстично намалява шансовете на жената да ражда бебе с бичица. Според някои оценки броят на случаите на спина бифида би бил намален с 75%, ако всички майки консумират 0,4 милиграма фолиева киселина всеки ден, преди да забременеят и през първия триместър на бременността. Добавянето на фолиева киселина трябва да започне преди началото на бременността, тъй като гръбначният стълб се образува толкова рано след оплождането. В допълнение към способността си да предотвратява спина бифида, фолиевата киселина изглежда намалява и нейната тежест.

Как да се лекува това здравословно състояние

Докато spina bifida occulta обикновено не изисква лечение, по-тежките видове спина бифида обикновено изискват операция за затваряне на отвора в гърба, за запазване функцията на гръбначния мозък и за намаляване на риска от инфекция. Необходими са допълнителни операции. Шунтинг, процедура, която отвежда излишната течност от мозъка в корема, контролира хидроцефалия и може да предотврати или намали много от последиците от това състояние.

Кога да посетите лекаря

Лекарите ще бъдат ангажирани още от раждането в грижата за дете със спина бифида. Ако забележите необичаен външен вид в гърба на детето си или имате опасения относно това дали неговата неврологична функция е нормална, консултирайте се с педиатър на детето си.

прогноза

В резултат на съвременните сложни медицински техники и интервенции, едно дете със спина бифида често живее в зряла възраст.