Удар: проблеми с пикочния мехур и червата – преглед на темата

Някои хора, които имат инсулт, страдат от загуба на контрол на пикочния мехур (уринарна инконтиненция) след инсулта. Но това обикновено е временно. И може да има много причини, включително инфекция, запек и последиците от лекарства.

Инсулт може да се случи на всеки по всяко време, независимо от пола или възрастта. Всяка година близо 800 000 души в САЩ имат удар и 130 000 умират от един. От тези, които оцеляват, повече от две трети ще имат някакво увреждане. Разпознаването на симптомите на инсулт е ключът към предотвратяването на ненужна смърт; “Много пациенти, които имат инсулт, развиват лекота от едната страна на лицето. И те получават слабост в ръката, така че в много случаи ръката им пада настрани и те не могат да я повдигнат. Ако ги помолите да се усмихнат, това е …

Някои неща, които можете да направите, за да предотвратите изтичане на пикочния мехур, включват

Може да имате проблеми с изпразването на пикочния мехур напълно (уринарно задържане). Задържането на урината е често срещано, особено след инсулт, но обикновено се подобрява с течение на времето.

Ако имате проблеми със задържането на урина, Вашият лекар може да

Ходът само по себе си не причинява запек. Но запекът често настъпва след инсулт, защото не пиете достатъчно течности, сте в леглото през повечето време или приемате определени лекарства като част от лечението. Ако вашият запек е тежък, изпражненията могат да се окажат (засегнати) в червата.

Ако сте загрижени за някои от симптомите си, обадете се на Вашия лекар, преди да опитате домашно лечение. Запекът може да се лекува у дома.

Ако сте запек

Ако продължавате да имате проблеми с запек, Вашият лекар може да препоръча обемно средство (като Metamucil), омекотител за изпражненията или редовно използване на слабително или клизма.

Изпробвайте проба от урина, за да видите дали имате инфекция; Провеждайте тестове, за да видите как уринирате, което може да помогне на Вас и Вашия лекар да решат кое лечение може да работи най-добре за Вас; Помогнете да разработите график за редовно използване на банята, който отговаря на вашите способности; Предложете да носите защитно облекло или тампон; Предписвайте лекарства в зависимост от причината за проблемите с пикочния мехур.

Изпразване на пикочния мехур на редовни интервали, включително когато се събудите за първи път и преди лягане; Контролирайте приема на течности, като пиене на течности на редовни интервали и ограничаване на приема на течности след вечеря.

Поставете епруветка (катетър) в пикочния мехур, за да предотвратите образуването на много урина. Това се използва само ако е абсолютно необходимо. (За повече информация, инконтиненция на урината при мъжете или инконтиненция на урината при жените, избягвате ли лекарства с някои странични ефекти, които карат пикочния мехур да задържи урината, предписвайте лекарства в зависимост от причините за проблемите на пикочния мехур; Ако имате инфекция (често срещана при проблеми със задържането на урина).

Пийте допълнителни течности, особено вода; Задайте редовно време за използване на тоалетната.