Тахикардии и лекарства

Целите на лечението за тахикардия са забавяне на бързия сърдечен ритъм, когато се случи, предотвратяване на бъдещи епизоди и намаляване на усложненията.

Бързият сърдечен ритъм може да се коригира и може да сте в състояние да забавите сърдечната честота, като използвате прости физически движения. Въпреки това, може да се нуждаете от медикаменти или друго медицинско лечение, за да забавите сърдечния ритъм. Начини за забавяне на сърдечния ритъм включват

Вагуални маневри. Вашият лекар може да Ви помоли да извършите действие, наречено вагална маневра, по време на епизод на бързо сърцебиене.

Спиране на бърз сърдечен ритъм

Вагуалните маневри оказват влияние върху вагиния нерв, който помага за регулирането на сърдечния ритъм. Маневрите включват кашлица, сякаш сте в движение на червата и поставите леден пакет върху лицето си.

Медикаменти. Ако вагуалните маневри не спрат бързия сърдечен ритъм, може да се наложи инжектиране на антиаритмично лекарство, за да се възстанови нормалната сърдечна честота. Инжектиране на това лекарство се прилага в болница.

Предотвратяване на епизоди на бърз сърдечен ритъм

Вашият лекар може също да предпише хапче версия на анти-аритмично лекарство, като флекаинид (Tambocor) или пропафенон (Rhythmol), които да приемате, ако имате епизод на сърдечен ритъм, който не отговаря на вагални маневри.

Предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци

При следните лечения може да е възможно да се предотвратят или управляват епизоди на тахикардия.

Лечение на основна болест

Отстраняване на катетъра. Тази процедура често се използва, когато допълнителен електрически път е отговорен за повишен сърдечен ритъм.

При тази процедура лекарят вмъква катетри в слабините, ръцете или шията и ги насочва през кръвоносните съдове към сърцето ви. Електродите на върха на катетъра могат да използват топлина, екстремно студена или радиочестотна енергия, за да повредят допълнителните електрически пътища и да предотвратят изпращането на електрически сигнали.

Тази процедура е много ефективна, особено при суправентрикуларна тахикардия. Катетърната аблация може да се използва и за лечение на предсърдно мъждене и предсърдно трептене.

Медикаменти. Анти-аритмичните лекарства могат да предотвратят бърз сърдечен ритъм, когато се приемат редовно.

Другите медикаменти, които могат да бъдат предписани – било като алтернатива или в комбинация с антиаритмични лекарства – са блокери на калциевите канали, като дилтиазем (Cardizem, Tiazac, други) и верапамил (Калан, Верелан, Като метопролол (Lopressor, Toprol) и есмолол (Brevibloc).

Имплантируем кардиовертер-дефибрилатор. Ако имате риск от животозастрашаващ епизод на тахикардия, Вашият лекар може да Ви препоръча имплантируем кардиовестен дефибрилатор (ICD).

Устройството, което е с размер на мобилен телефон, се хирургически имплантира в гърдите. ICD постоянно следи сърдечния ритъм, открива увеличение на сърдечната честота и осигурява прецизно калибрирани електрически удари, ако е необходимо, за възстановяване на нормален сърдечен ритъм.

Хирургия. Възможно е в някои случаи да е необходима хирургия на отворено сърце, за да се унищожи допълнителен електрически път.

При друг вид хирургия, наречена лазерна процедура, хирургът прави малки разрези в сърдечната тъкан, за да създаде модел или лабиринт от белези. Тъй като тъканта от белег не води електричество, тя пречи на бездомните електрически импулси, които причиняват някои видове тахикардия.

Хирургията обикновено се използва само когато други опции за лечение не работят или когато е необходима операция за лечение на друго сърдечно заболяване.

Някои хора с тахикардия имат повишен риск от развитие на кръвен съсирек, който може да причини удар или сърдечен удар. Вашият лекар може да Ви предпише лекарство, подхранващо лекарствата, като дабигатран (Pradaxa) и варфарин (Coumadin), за да намалите риска.

Ако друго заболяване допринася за тахикардия, като например някаква форма на сърдечно заболяване или хипертиреоидизъм, лечението на основния проблем може да предотврати или сведе до минимум епизодите на тахикардия.