Суматриптан и напроксен

Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) могат да причинят повишен риск от сериозни сърдечно-съдови тромботични събития, миокарден инфаркт и инсулт, които могат да бъдат фатални. Този риск може да се увеличи с продължителност на употреба или при пациенти със сърдечно-съдово заболяване или рискови фактори за сърдечно-съдово заболяване. НСПВС могат също да причинят повишен риск от сериозни нежелани реакции в стомашно-чревния тракт, особено при пациенти в напреднала възраст, включително кървене, улцерация и перфорация на стомаха Или червата, които могат да бъдат фатални. Тези събития могат да се проявят без предупредителни симптоми и по всяко време на терапията

Употреби за суматриптан и напроксен

Терапевтичен клас: антимигрена

Фармакологичен клас: Суматриптан

Химически клас: Naproxen

Суматриптан и напроксен се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За суматриптан и напроксен трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към суматриптан и напроксен или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката между възрастта и ефектите на комбинацията суматриптан и напроксен при деца под 12-годишна възраст. Безопасността и ефикасността не са установени.

Преди да използвате суматриптан и напроксен

Не се препоръчва употребата на комбинация суматриптан и напроксен при пациенти в напреднала възраст с бъбречни проблеми, сърдечно-съдови заболявания или високо кръвно налягане.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате суматриптан и напроксен, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на суматриптан и напроксен с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на суматриптан и напроксен с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на суматриптан и напроксен с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на суматриптан и напроксен с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използват заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате суматриптан и напроксен или да Ви даде специални указания за употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на суматриптан и напроксен. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Използвайте суматриптан и напроксен само според указанията на Вашия лекар. Не използвайте повече и не го използвайте по-често, отколкото е насочено. Използването на прекалено много суматриптан и напроксен може да увеличи вероятността от нежелани реакции.

За възрастни: Ако главоболието Ви не се подобри след приема на суматриптан и напроксен, изчакайте поне 2 часа, преди да вземете втора доза. Не приемайте повече от 2 таблетки за 24 часа.

За деца над 12-годишна възраст: Ако главоболието Ви не се подобри след първата доза лекарства, не вземайте втора доза. Обадете се на Вашия лекар.

Не използвайте суматриптан и напроксен за редовно главоболие, което е различно от обичайната мигрена. Говорете с Вашия лекар какво да правите за редовните главоболия.

Суматриптан и напроксен идва с Ръководство за медикаменти. Прочетете и следвайте инструкциите внимателно. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Поглъщайте таблетката цяла. Не го смачквайте, не го смачквайте и не го дъвчете. Може да приемате таблетката със или без храна.

Дозата суматриптан и напроксен ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози суматриптан и напроксен. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Правилно използване на суматриптан и напроксен

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения. Това ще позволи на Вашия лекар да види дали лекарството работи правилно и да решите дали трябва да продължите да го приемате. Необходими са тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Проверете при Вашия лекар, ако сте използвали суматриптан и напроксен и не сте имали добро облекчение. Също така, посъветвайте се с Вашия лекар, ако мигренозното главоболие е по-лошо или ако се случва по-често, отколкото преди да започнете да използвате суматриптан и напроксен.

Уверете се, че Вашият лекар знае, ако сте бременна. Не трябва да използвате суматриптан и напроксен по време на по-късна част от бременността, освен ако Вашият лекар не каже, че е добре.

Не трябва да приемате суматриптан и напроксен, ако сте използвали MAO инхибитор (МАО) като изокарбоксазид (Marplan®), фенелзин (Nardil®), селегилин (Eldepryl®) или траннилципромин (Parnate®) през последните 2 седмици. Не използвайте суматриптан и напроксен, ако сте приели други лекарства против мигрена (напр. Алмотриптан, фроратитриптан, нанатриптан, ризатриптан, золмитриптан, Axert ™, Frova®, Amerge®, Maxalt® или Zomig®) или ерготаминово лекарство , Метисергид, Cafergot®, DHE 45®, Ergomar® или Migranal®) през последните 24 часа.

Суматриптан и напроксен може да причини проблеми, ако имате сърдечно заболяване. Ако Вашият лекар смята, че може да имате проблем със суматриптан и напроксен, той може да поиска да вземете първата си доза в лекарски кабинет или клиника.

Предпазни мерки при използване на суматриптан и напроксен

Суматриптан и напроксен може да увеличи риска от образуване на кръвен съсирек, инфаркт или инсулт. Това е по-вероятно да се случи, ако вие или член на семейството вече имате сърдечно заболяване, ако имате диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол, ако пушите, ако сте мъж и над 40-годишна възраст или сте женски И са преминали през менопаузата. Хората, които употребяват суматриптан и напроксен за дълго време, също могат да имат по-висок риск. Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате болка в гърдите, отпадналост, гадене, необичайно изпотяване, затруднено дишане, неразположение или неприятности при употребата на суматриптан и напроксен.

Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате дискомфорт в гръдния кош, стегнатост на челюстта или шията след употреба на суматриптан и напроксен. Също така, кажете на Вашия лекар, ако имате внезапна или тежка коремна или стомашна болка след приема на суматриптан и напроксен.

Суматриптан и напроксен може да предизвика кървене или язви в стомаха или червата. Този проблем може да се случи без предупредителни знаци. Това е по-вероятно, ако сте имали стомашна язва в миналото, ако пушите или пиете алкохол редовно, ако сте над 60-годишна възраст, сте в лошо здраве или използвате определени други лекарства (като стероид или разредител на кръвта).

Не използвайте суматриптан и напроксен, ако употребявате и други лекарства, съдържащи напроксен. Използването на тези лекарства заедно може да причини сериозни нежелани реакции.

Уверете се, че Вашият лекар знае за всички лекарства, които използвате. Комбинацията суматриптан и напроксен може да причини сериозно състояние, наречено серотонинов синдром, когато се приема с някои лекарства. Това особено включва лекарства, използвани за лечение на депресия, като циталопрам, дулоксетин, есциталопрам, флуоксетин, флувоксамин, оланзапин, пароксетин, сертралин, венлафаксин, Celexa®, Lexapro®, Cymbalta®, Effexor®, Paxil®, Prozac® или Zoloft® , Посъветвайте се с Вашия лекар преди да вземете други лекарства.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате възбуда, кръв в урината, объркване, намалено количество урина, бързо натрупване на тегло, подуване на лицето, глезените или ръцете. Това може да са симптоми на сериозен бъбречен проблем.

Суматриптан и напроксен може да причини сериозен вид алергична реакция, наречена анафилаксия. Въпреки че това е рядко, то може да се появи по-често при пациенти, които са алергични към аспирин или към някое от нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Анафилаксията изисква незабавно медицинско обслужване. Най-сериозните признаци на тази реакция са много бързо или неправилно дишане, гадаене за дишане или припадък. Други признаци могат да включват промени в цвета на кожата на лицето, много бързо, но неравномерен сърдечен пулс или импулс, оток на кошера по кожата и подпухналост или подуване на клепачите или около очите. Ако се появят тези ефекти, незабавно потърсете спешна помощ.

Суматриптан и напроксен Нежелани реакции

напроксен / суматриптан

Сериозни кожни реакции могат да настъпят и по време на лечението със суматриптан и напроксен. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако приемате суматриптан и напроксен по някое от следните симптоми: образуване на мехури, пилинг или напукана кожа, втрисане, кашлица, диария, треска, сърбеж, болки в ставите или мускулите, червени кожни лезии, Язви, язви или бели петна в устата или устните, или необичайна умора или слабост.

Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате някакви симптоми на чернодробни проблеми, включително тъмночервена урина или бледо изпражнения, гадене, повръщане, загуба на апетит, болка в горната част на стомаха или пожълтяване на кожата или очите.

Използването на прекалено количество суматриптан и напроксен или други мигренозни лекарства (напр. Ерготамин, триптани, опиоиди или комбинирано лечение за 10 или повече дни на месец) може да влоши главоболието Ви. Говорете с Вашия лекар за този риск. Може да бъде полезно да отбележите колко често се появяват атаките Ви от мигрена и колко лекарства използвате.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако по време или след лечението Ви се появи замъглено зрение, затруднено четене или всяка друга промяна в зрението. Очите ви може да се нуждаят от проверка от офталмолог (очен лекар).

Пиенето на алкохолни напитки може да влоши главоболието или да предизвика нови главоболия. Хората, които страдат от силни главоболия, вероятно ще избегнат алкохолните напитки, особено по време на главоболие.

Суматриптан и напроксен може да накарат някои хора да станат замаяни, сънливи или по-малко бдителни от нормалните. Ако се появи някоя от тези нежелани реакции, не шофирайте, не работете с машини или не правете нищо друго, което може да бъде опасно, докато сте замаяни или не сте бдителни.

Преди да имате каквито и да било медицински изследвания, кажете на лекар, който отговаря, че приемате суматриптан и напроксен. Резултатите от някои тестове могат да бъдат повлияни от суматриптан и напроксен.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Мигрена диклофенак, метоклопрамид, суматриптан, реглалан, имитрекс, максалт, цикрехептадин, релапакс, екзцерин, ризатриптан, ботокс, фиоринал, буталбитално съединение, Zomig, екцикрин мигрена, ерготамин, Vioxx, Cambia, Treximet, naratriptan, zolmitriptan, Cafergot, Axert, Amerge

 Или се включете в групата за поддръжка на naproxen / sumatriptan, за да се свържете с други, които имат подобни интереси.