Спортни наранявания

Спортни наранявания

Тази публикация е предназначена за възрастни спортисти на всички нива, за хора, които упражняват, както и за здравни специалисти, треньори и други, които искат да научат повече за наранявания от мускулно-скелетни спортове. Тази публикация описва различните видове увреждания на мускулно-скелетни спортове и как те могат да бъдат лекувани и предотвратени. Ако имате допълнителни въпроси, след като прочетете тази публикация, може да пожелаете да ги обсъдите с медицински специалист.

През последните години все по-голям брой хора от всички възрасти се вслушаха в съветите на своите здравни специалисти, за да станат активни за всички здравни предимства, които упражняването може да предложи. Но за някои хора – особено тези, които прекаляват или които не се обучават или затоплят правилно – тези обезщетения могат да се окажат на цена: спортни наранявания.

За щастие, повечето мускулно-скелетни спортни травми могат да се лекуват ефективно и повечето хора, които страдат от наранявания, могат да се върнат на задоволително ниво на физическа активност след нараняване. Дори по-добре, много от спортните наранявания могат да бъдат предотвратени, ако хората вземат правилните предпазни мерки.

Тази публикация отговаря на често задавани въпроси за спортни травми. В него се разглеждат някои от най-често срещаните наранявания и тяхното лечение, както и предотвратяването на наранявания. Публикацията е за всеки, който има спортна травма или е физически активен и иска да предотврати спортни наранявания.

Това е за случайни и по-сериозни спортисти, както и за треньори, треньори и здравни специалисти, които се занимават със спортни травми.

Терминът “спортно нараняване” в най-широк смисъл се отнася до видовете наранявания, които най-често се появяват по време на спорт или упражнения. Някои спортни наранявания са резултат от злополуки; Други се дължат на лоши практики за обучение, неправилно оборудване, липса на кондициониране или недостатъчно загряване и разтягане.

Макар че почти всяка част от тялото ви може да бъде наранена по време на спорт или упражнения, терминът обикновено е запазен за наранявания, които включват мускулно-скелетната система, която включва мускулите, костите и свързаните с тях тъкани като хрущял. Травматичните наранявания на мозъка и гръбначния мозък (относително редки при спорт или упражнения) и натъртвания се разглеждат накратко в приложението в края на тази публикация.

Следват някои от най-често срещаните спортни наранявания.

Навяхването е разтягане или разкъсване на лигамент, лентата от съединителни тъкани, която свързва края на една кост с друга. Навяхването се причинява от травма като падане или удар на тялото, който удря съвкупност от положение и в най-лошия случай разкъсва поддържащите връзки. Навяхването може да варира от първа степен (минимално разтеглени връзки) до трета степен (пълна сълза). Зоните на тялото, които са най-уязвими за навяхвания, са глезените, коленете и китките. Признаците на изкълчване включват различна степен на нежност или болка; синини; възпаление; подуване; Неспособност за движение на крайниците или ставите; Или слабост, слабост или нестабилност.

Щамът е обрат, издърпване или разкъсване на мускул или сухожилие, въже от тъкан, свързващо мускулите с костите. Това е остро, безконтактно нараняване, което се дължи на прекомерно натоварване или свръхконтрол. Симптомите на щама включват болка, мускулен спазъм и загуба на сила. Въпреки че е трудно да се каже разликата между леки и умерени щамове, тежките щамове, които не се лекуват професионално, могат да причинят увреждане и загуба на функция.

Поради своята сложна структура и носеща тежест коляното е често ранено съединение.

Заболяването на коляното може да варира от леко до тежко. Някои от по-малко тежките, но все пак болезнени и функционално ограничаващи, проблеми с коляното са коляното на бегача (болка или чувствителност близо до или под коляновата капачка в предната или долната част на коляното), синдром на идиотибилната лента (болка от външната страна на Коляно) и тендинит, наричан също тендинизъм (отбелязан чрез дегенерация в сухожилия, обикновено когато се свързва с костта).

По-тежките наранявания включват натъртвания на костите или увреждане на хрущялите или връзките. Има два вида хрущяли в коляното. Единият е менискусът, диск с формата на полумесец, който абсорбира шока между бедрото и костите на долната част на крака (тибия и фибула). Другият е повърхностен (или ставен) хрущял. Той покрива краищата на костите, където се срещат, като им позволява да се плъзгат един срещу друг. Четирите основни връзки, които поддържат коляното, са предния кръстосан лигамент (ACL), задният кръстосан лигамент (PCL), медиалният съкратен лигамент (MCL) и страничният страничен колан (LCL). (Вижте илюстрацията “Страничен изглед на коляното”).

Коляното наранявания може да бъде резултат от удар или завъртане на коляното; От неправилно кацане след скок; Или от твърде трудно, твърде много или без подходящо загряване.

В много части на тялото мускулите (заедно с нервите и кръвоносните съдове, които текат заедно и през тях) са затворени в “отделение”, оформено от здрава мембрана, наречена фасция. Когато мускулите станат подути, те могат да запълнят отделението с капацитет, причинявайки смущения в нервите и кръвоносните съдове, както и увреждане на самите мускули. Полученото болезнено състояние се нарича синдром на отделенията.

Синдромът на отделенията може да бъде причинен от едновременното травматично увреждане (синдром на острите отделения), като фрактурирана кост или твърд удар на бедрото, повторни твърди удари (в зависимост от спорта) или непрекъснато използване (хронично отделение Синдром), които могат да се появят, например, при работа на дълги разстояния.

Въпреки че терминът “шини шини” е широко използван за описване на всякакъв вид болка в краката, свързана с физически упражнения, терминът всъщност се отнася до болка по протежение на пищяла или кост, най-голямата кост в предната част на долния крак. Тази болка може да се появи в предната външна част на долната част на крака, включително крака и глезена (предни шини) или на вътрешния ръб на костта, където тя се среща с телесните мускули.

Shin dillings се виждат предимно от бегачите, особено тези, които просто започват да изпълняват програма. Рисковите фактори за шийните шини включват прекомерна употреба или неправилно използване на долния крак; Неправилно разтягане, загряване или упражняване; претрениране; Бягане или скачане на твърди повърхности; И работи в обувки, които нямат достатъчно подкрепа. Тези наранявания често се свързват с плоски (пренаселени) крака.

Ахилесовото увреждане на сухожилията се дължи на разтягане, сълза или дразнене на сухожилието, свързващо мускула на телето с гърба на петата. Тези наранявания могат да бъдат толкова внезапни и мъчителни, че е известно, че понижават професионалните футболни играчи по шокиращ начин.

Най-честата причина за сълзите на Ахил сухожилие е проблем, наречен тендинит, дегенеративно състояние, причинено от стареене или прекомерна употреба. Когато сухожилието е отслабено, травмата може да причини разкъсване.

Травмите на ахилесовото сухожилие са често срещани сред “уикенд войниците” на средна възраст, които не могат да се упражняват редовно или да отделят време, за да се разпънат правилно преди да се занимават с дейност. Сред професионалните спортисти, повечето наранявания на Ахил изглежда се появяват при бързо ускорение, скокове като спорт като футбол и баскетбол и почти винаги приключват състезанието за сезона.

Фрактура е прекъсване в костта, което може да се появи или от бързо, еднократно увреждане на костта (остра фрактура), или от повторно натоварване на костта във времето (фрактура на стреса).

Остри фрактури: Острата фрактура може да бъде проста (чиста пауза с малко увреждане на околната тъкан) или съединение (прекъсване, при което костта пробива кожата с малко увреждане на околната тъкан). Най-острите фрактури са спешни случаи. Един, който нарушава кожата, е особено опасен, защото има висок риск от инфекция.

Правителствени (theernment) клинични изследвания и сте били предназначени да помогнете на хората да научат повече за клиничните изпитвания, защо те имат значение и как да участват. Посетителите на уебсайта ще намерят информация за основите на участието в клинично изпитване, истории от практиката от действителни доброволци от клинични изпитвания, обяснения от изследователи и връзки към това как да се търси опит или да се запишат в програма за съвпадение на изследванията. ClinicalTrials предлага актуална информация за откриване на федерални и частни клинични изпитвания за широк спектър от заболявания и състояния .; RePORTER е електронен инструмент, който позволява на потребителите да търсят хранилище както на вътрешни и външни научноизследователски проекти, финансирани от фонда от последните 25 години, така и на достъп до публикации (от 1985 г.) и патенти, получени в резултат на финансиране от фондовете; PubMed е безплатна услуга на Националната библиотека по медицина в САЩ, която ви позволява да търсите милиони цитати и резюмета на списания в областта на медицината, медицинската сестрингия, стоматологията, ветеринарната медицина, здравната система и предклиничните науки.

Стрес фрактури: Стрес фрактури се проявяват до голяма степен в краката и краката и са често срещани в спорта, които изискват повтарящо се въздействие, главно движение / скокове спортове като гимнастика или песен и поле. Бягането създава сили на два до три пъти телесното тегло на човека върху долните крайници.

Най-честият симптом на стресова фрактура е болката на мястото, която се влошава с тежест. Нежността и подуването често придружават болката.

Когато двете кости, които се обединяват, за да образуват ставче, се разделят, съединението се описва като изместване. Контактните спортове като футбол и баскетбол, както и спортове и спортове с голямо въздействие, които могат да доведат до прекомерно разтягане или падане, причиняват по-голямата част от разместванията. Разместената става е спешна ситуация, която изисква медицинско лечение.

Ставите, които най-вероятно ще бъдат изкривени, са някои от ръчните стави. Освен тези стави, най-често изпъкналата става е рамото; Изкълчванията на коленете, бедрата и лактите са необичайни.

Независимо от засегнатата специфична структура, уврежданията на мускулно-скелетни спортове обикновено могат да бъдат класифицирани по един от двата начина: остри или хронични.

Остри наранявания, като изкълчен глезен, обтегнати гръб или счупена ръка, се появяват внезапно по време на активност. Признаците за остра травма включват следното:

Хроничните наранявания обикновено се дължат на прекомерно използване на една част от тялото, докато играете спорт или упражнявате продължително време. По-долу са признаци на хронично нараняване

Независимо дали травмата е остра или хронична, никога няма основателна причина да се опитвате да “работите” чрез болката от нараняване. Когато имате болка от определено движение или дейност, STOP! Продължаването на дейността само причинява допълнителни щети.

Някои наранявания изискват незабавно медицинско обслужване (вижте раздела “Кой трябва да виждам за моето нараняване?”), Докато други могат да бъдат лекувани самостоятелно. Ето какво трябва да знаете за двата типа

Трябва да се обадите на здравен специалист, ако

За да научите повече за лечението на спортни травми, вижте раздела “Как се лекуват спортни наранявания? ”

Ако нямате някой от горните симптоми, най-вероятно най-малкото най-вероятно е безопасно да се лекува умъртвяването у дома. Ако болката или други симптоми се влошат, най-добре е да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги. Използвайте метода на RICE за облекчаване на болка и възпаление и за бързо изцеление. Следвайте тези четири стъпки веднага след нараняване и продължете поне 48 часа.

От момента, в който костите се разкъсат или сълзите се разкъсват, тялото ви отива да работи за поправяне на щетите. Ето какво се случва на всеки етап от лечебния процес

В момента на нараняване: Химикалите се освобождават от увредените клетки, което води до процес, наречен възпаление. Кръвоносните съдове на мястото на нараняване се разширяват; Притокът на кръв се увеличава, за да се пренасят хранителните вещества до мястото на увреждане на тъканите.

В рамките на часове от нараняване: Белите кръвни клетки (левкоцити) се движат надолу по кръвния поток до мястото на нараняване, където започват да се разкъсват и отстраняват увредената тъкан, което позволява на други специализирани клетки да започнат да развиват белези.

В рамките на дни от нараняване: Белег тъкан се образува върху кожата или вътре в тялото. Количеството на белези може да бъде пропорционално на количеството на подуване, възпаление или кървене. През следващите няколко седмици увредената зона ще си възвърне силната сила, тъй като тъканта на белега продължава да се формира.

В рамките на един месец от нараняването: тъканта на белезите може да започне да се свива, като по този начин обединяват увредени, разкъсани или разделени тъкани. Въпреки това може да е няколко месеца или повече, преди да се увреди напълно нараняването.

Въпреки че ще трябва да се видят сериозни наранявания веднага в спешното отделение, особено ако те се появят през уикенда или след работно време, повечето мускулно-скелетни спортни травми могат да бъдат оценени и в много случаи третирани от вашия първичен доставчик на здравни услуги.

В зависимост от вашите предпочитания и сериозността на нараняването ви или вероятността вашето нараняване да причини продължителни, дългосрочни проблеми, може да искате да видите или да се обърнете към Вашия първичен медицински специалист към някое от следните

Въпреки че използвайки описаната по-рано техника RICE може да бъде полезна за всякакви спортни наранявания, RICE често е само отправна точка. Ето някои други лечения, които Вашият лекар или друг доставчик на медицински услуги може да прилага, препоръчва или предписва, за да ви помогне да се лекувате. 1

1 Всички лекарства могат да имат нежелани реакции. Някои лекарства и странични ефекти са споменати в тази публикация. Някои странични ефекти може да са по-тежки от други. Трябва да прегледате листовката, която се доставя заедно с Вашето лекарство и да попитате Вашия лекар или фармацевт, ако имате някакви въпроси относно възможните нежелани реакции.

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС); В момента, в който сте ранени, химикалите се освобождават от увредените тъканни клетки. Това задейства първия етап на изцеление: възпаление (вж. Клетка “Процесът на изцеление на тялото”). Възпалението причинява подуване, крехкост и болка на тъканите. Въпреки че възпалението е необходимо за лечение, то действително може да забави лечебния процес, ако не бъде проверено.

За да се намали възпалението и болката, лекарите и други доставчици на здравни грижи често препоръчват приемането на нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС), като аспирин, ибупрофен или напроксен натрий. За по-тежка болка и възпаление, лекарите могат да предписват една от няколкото нестероидни противовъзпалителни средства, налични при предписване. 2

Въпреки, че не е НСПВС, друг често използван лекарства без рецепта, ацетаминофен, може да облекчи болката. Това обаче няма ефект върху възпалението.

2 Маркираните в тази брошура марки са предоставени само като примери и включването им не означава, че тези продукти са одобрени от някоя друга агенция. Освен това, ако не се споменава конкретна марка, това не означава или не означава, че продуктът е незадоволителен.

3 Предупреждение: Нежеланите реакции на НСПВС включват стомашни проблеми; Кожни обриви; високо кръвно налягане; задържане на течности; И проблеми с черния дроб, бъбреците и сърцето. Колкото по-дълго човек използва НСПВС, толкова по-вероятно е той или тя да има странични ефекти, вариращи от леки до сериозни. Много други лекарства не могат да се приемат, когато пациентът се лекува с НСПВС, тъй като НСПВС променят начина, по който тялото използва или елиминира тези други лекарства. Проверете при Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете НСПВС. НСПВС трябва да се използват само при възможно най-ниската доза за възможно най-кратко време.

2 Предупреждение: Нежеланите реакции на НСПВС включват стомашни проблеми; Кожни обриви; високо кръвно налягане; задържане на течности; И проблеми с черния дроб, бъбреците и сърцето. Колкото по-дълго човек използва НСПВС, толкова по-вероятно е той или тя да има странични ефекти, вариращи от леки до сериозни. Много други лекарства не могат да се приемат, когато пациентът се лекува с НСПВС, тъй като НСПВС променят начина, по който тялото използва или елиминира тези други лекарства. Проверете при Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете НСПВС. НСПВС трябва да се използват само при възможно най-ниската доза за възможно най-кратко време.

Имобилизирането е често срещано лечение за наранявания от мускулно-скелетни спортове, които могат да бъдат направени незабавно от треньор или парамедик. Имобилизирането включва намаляване на движението в района, за да се предотврати повреда. Позволявайки кръвоснабдяването да потече по-директно на нараняването (или мястото на операцията за възстановяване на щетите от нараняване), обездвижването намалява болката, подуването и мускулния спазъм и помага началото на лечебния процес. Следват някои устройства, използвани за обездвижване

В някои случаи е необходима хирургия за ремонт на разкъсани съединителни тъкани или за прегрупиране на костите със сложни фрактури. По-голямата част от нараняванията в мускулно-скелетните спортове обаче не изискват операция.

Ключовата част от рехабилитацията от спортни наранявания е дипломирана тренировъчна програма, предназначена да върне ранената част на тялото на нормално ниво на функция.

При повечето наранявания, ранната мобилизация – придвижването на частта възможно най-скоро – ще ускори заздравяването. Обикновено, ранната мобилизация започва с леки упражнения в диапазона на движение и след това се движи към стречинг и укрепване упражнения, когато можете без увеличаване на болката. Например, ако имате изкълчен глезен, може да сте в състояние да работите върху обхвата на движение за първия или втория ден след изкълчването, като внимателно проследявате букви с големия пръст. След като обхватът на движение е доста добър, можете да започнете да правите леки стречинг и упражнения за укрепване. Когато сте готови, тежестите могат да се добавят към рутинната ви тренировка, за да се укрепи допълнително увредената зона. Ключът е да се избегне движение, което причинява болка.

Тъй като увредената тъкан лекува, форми на белези, които се свиват и обръщат разкъсани или разделени тъкани. В резултат на това мястото на нараняване става стегнато или сковано, а повредените тъкани са изложени на риск от възвръщане. Ето защо стречинг и укрепване упражнения са толкова важни. Трябва да продължите да разтягате мускулите ежедневно и като първата част от загряването си, преди да упражнявате.

Когато планирате Вашата рехабилитационна програма със здравен специалист, не забравяйте, че прогресията е основният принцип. Започнете с няколко упражнения, правете ги често и след това постепенно увеличавайте колко правите. Пълната програма за рехабилитация трябва да включва упражнения за гъвкавост, издръжливост и сила; Инструкция за балансиране и подходяща телесна механика, свързана със спорта; И планирано връщане към пълно участие.

По време на рехабилитационния процес избягвайте болезнени дейности и се концентрирайте върху упражненията, които ще подобрят функцията на пострадалия. Не продължавайте спорта си, докато не сте сигурни, че можете да опънете засегнатите тъкани без болка, подуване или ограничено движение и да наблюдавате други симптоми. Когато се върнете към вашия спорт, започнете бавно и постепенно да се изградите до пълно участие. За повече съвети как да предотвратите наранявания, когато се върнете към активното упражнение, вижте полето “Съвети за предотвратяване на наранявания”.

Въпреки, че е важно да се движите възможно най-скоро, трябва да отделите и време за почивка след нараняване. Всички наранявания се нуждаят от време, за да се излекуват; Подходящата почивка ще помогне на процеса. Вашият медицински специалист може да Ви напътства относно правилния баланс между почивка и рехабилитация.

Други терапии, използвани за рехабилитация на спортни травми включват

Повечето от тези терапии се администрират или контролират от лицензиран медицински специалист.

Ако един професионален спортист размести съвкупност или разкъса връзки, той прави новината. Но всеки, който играе спорт, може да бъде ранен. Три групи – деца и юноши, спортисти на средна възраст и жени – са особено уязвими.

Въпреки че спортните игри могат да подобрят детската фитнес, самоуважение, координация и самодисциплина, те могат да изложат на риск и спортни наранявания: някои малки, някои сериозни и други, които могат да доведат до проблеми през целия живот.

Младите спортисти не са малки възрастни. Костите им, мускулите, сухожилията и сухожилията все още растат и това ги прави по-податливи на нараняване. Пластовете за растеж – областите на развиващия се хрущял, където растежът на костите се наблюдава при растящите деца – са по-слаби от близките връзки и сухожилия. В резултат на това, често срещано нараняване или изкълчване при възрастни може да бъде потенциално сериозна травма на растежа при дете. Също така, една травма, която би разкъсвала мускули или връзки при възрастен, би била много по-голяма вероятност да наруши детската кост.

Тъй като младите спортисти от същата възраст могат да се различават значително по размер и физическа зрялост, някои може да се опитат да се представят на нива, надхвърлящи способността им да се придържат към своите връстници.

Контактните спортове имат присъщи опасности, които поставят младите спортисти в особен риск от тежки наранявания. Дори и при строго обучение и подходящо оборудване за безопасност младите хора все още са изложени на риск от тежки наранявания на шията, гръбначния мозък и плаките за растеж. Оценката на потенциалните спортни наранявания на място в много малки деца може да включва свои специални въпроси за заинтересованите родители и треньори. Някои полезни съвети са представени в приложението.

По-възрастни от всякога участват в спорта. Много от факторите допринасят за спортни травми, тъй като тялото остарява. Основното е, че възрастните не могат да бъдат толкова гъвкави и устойчиви, колкото и когато са били по-млади. Също така е възможно някои наранявания да настъпят, когато човек се опитва да премине от неактивен към по-активен начин на живот прекалено бързо.

Повече жени от всички възрасти участват в спорта от всякога. В женския спорт действието сега е по-бързо, по-агресивно и мощно, отколкото в миналото; В резултат жените понасят много повече наранявания и нараняванията са специфични за спорта.

Женските спортисти имат по-високи стойности на наранявания в сравнение с мъжете в много спортове, особено баскетбол, футбол, алпийски ски, волейбол и гимнастика. Жени колеж баскетболистите са около шест пъти по-вероятно да страдат от сълза на коляното предния кръстосан ligament (ACL), отколкото мъжете са, според проучване на 11,780 средно училище и колеж играчи. Информация за нараняванията, събрани от 1982 г. на Националната колективна атлетическа асоциация, показва, че жените баскетболни и футболни играчи имат много по-висока честота на наранявания от ACL в сравнение с мъжете си колеги.

Предишни предположения, че методите на обучение, рисковете от участие и ефектите от упражненията са едни и същи за мъжете и жените, се оспорват. Учените работят, за да разберат разликите между половете в спортните наранявания.

Въпреки, че лошото състояние не е свързано с повишена честота на наранявания с ACL, тя се свързва с нарастване на нараняванията като цяло. За повечето американски жени основното ниво на кондициониране е много по-ниско от това на мъжете. Проучванията в Американската военноморска академия разкриха, че прекалените наранявания са по-чести при жените; Въпреки това, тъй като жените са свикнали с трудностите на тренировките, нивата на нараняване за мъже и жени стават подобни.

Освен климатичните условия, други възможни фактори при спортните наранявания на жените включват структурна разлика в коляното и бедрената мускулатура, колебаещите се естрогенни нива, причинени от менструация, прилепването на спортните обувки и начина, по който играчите скочат, сушат и се обратят. Също така, “женската триада”, комбинация от разстройство на храненето, съкратена менструация (аменорея) и загуба на костна маса (остеопороза), става все по-често срещана при жените спортисти в някои спортове.

Всеки, който упражнява, е потенциално изложен на риск от спортна травма и следва съветите за предотвратяване на наранявания в полето “Съвети за предотвратяване на наранявания”. Допълнителни мерки обаче могат да бъдат предприети от групи с по-висок риск от нараняване.

Предотвратяването на наранявания при децата е колективно усилие, изискващо подкрепата на родителите, треньорите и самите деца. Ето какво трябва да направите, за да намалите риска от нараняване.

Какви родители и треньори могат да направят

Какви деца могат да направят

Независимо дали никога не сте имали спортен травма и се опитвате да го задържите така, или сте имали нараняване и не искате друг, следните съвети могат да ви помогнат.

Повече информация за научните изследвания можете да намерите на следните уебсайтове

1 AMS кръг; Bethesda, MD 20892-3675; Телефон: 301-495-4484; 877-22-NIAMS (877-226-4267); TTY: 301-565-2966; Факс: 301-718-6366; Имейл: .theernment; niams.theernment

AAP

ACSM

amssm

sportsmed

APTA

Ната

Травматично мозъчно увреждане (ТБИ) се случва, когато внезапно физическо нападение върху главата причинява увреждане на мозъка. Затворено нараняване се получава, когато главата внезапно и насилствено удари предмет, но обектът не се счупи през черепа. Проникващо нараняване се получава, когато обект пробие черепа и навлезе в мозъчната тъкан.

Няколко вида травматични наранявания могат да засегнат главата и мозъка. Фрактура на черепа се появява, когато костта на черепа се счупи или се счупи. Депресираната фрактура на черепа се появява, когато парчета от счупения череп се пресоват в тъканта на мозъка. Това може да доведе до набиване на мозъчната тъкан, наречено контузия. Контузия може да възникне и в отговор на треперенето на мозъка в рамките на черепа. Увреждането на голям кръвоносен съд в главата може да причини хематом или тежко кървене в или около мозъка. Тежестта на TBI може да варира от леко сътресение до крайност на кома или дори смърт.

Какво да направите: За нещо повече от най-повърхностното нараняване незабавно потърсете спешна медицинска помощ. Наблюдавайте симптомите, за да можете да докладвате, когато пристигне помощ. Не позволявайте на лицето да продължи активността. В по-сериозни случаи не премествайте лицето, освен ако не съществува опасност.

Наранявания на гръбначния мозък (SCI) се появяват, когато травматично събитие води до увреждане на клетките в гръбначния мозък или разсейва нервните пътища, които предават сигнали нагоре и надолу по гръбначния мозък. Най-често срещаните видове СЗЗ включват контузия (синини на гръбначния мозък) и компресия (причинени от натиск върху гръбначния мозък). Други видове включват разкъсване (разкъсване или разкъсване на нервните влакна) и синдром на централния корда (специфично увреждане на шийния участък на гръбначния мозък).

Какво да направите: В някои случаи лекарствата, наречени кортикостероиди, могат да сведат до минимум увреждането на клетките при нараняване на гръбначния мозък. За да бъдат ефективни, те трябва да бъдат дадени в рамките на 8 часа след нараняването. По тази причина е важно незабавно да се потърсите спешна медицинска помощ. Всяко лице, заподозряно в това увреждане на гръбначния мозък, не трябва да се движи, освен ако не е абсолютно необходимо да се поддържат отворените дихателни пътища така, че лицето да може да диша или да поддържа циркулацията.

За повече информация за травматично увреждане на мозъка и нараняване на гръбначния мозък, посетете уеб сайта на Националния институт по неврологични заболявания и инсулт (NINDS) atninds.theernment / health_and_medical / disorders / sci.htm или обадете се на 800-352-9424.

Натъртване или контузия на мускулите може да бъде резултат от падане или контакт с твърда повърхност, оборудване или друг играч, докато участвате в спорта. Наблюдава се натъртване, когато мускулните влакна и съединителната тъкан се раздробяват; Разкъсаните кръвоносни съдове могат да предизвикат синкав външен вид. Повечето натъртвания са незначителни, но някои могат да причинят по-големи щети и усложнения.

Какво да направите: Поставете мускула в нежно опънато положение и започнете да използвате метода на RICE (вижте раздел “Кога и как да се лекувате у дома”), за да започнете лечебния процес. За по-тежки синини консултирайте се с лекар.

За повече информация относно натъртвания посетете уеб сайта на MedlinePlus на Националната библиотека по медицина atnlm.theernment / medlineplus.

Ето някои “полезни” съвети за подпомагане на ранено дете

NIAMS благодари за подкрепата на следните лица при подготовката и прегледа на оригиналната версия на тази публикация: Американската академия по ортопедични хирурзи, Rosemont, IL, Американската асоциация за физиотерапия, Александрия, VA, William E. Garrett, Jr. , MD, Ph.D., Университета в Северна Каролина, Chapel Hill, NC, Джо А. Ханафин, MD, Ph.D., болница за специална хирургия, Ню Йорк, Ню Йорк, Лин Хавъркос, MD, Eunice Kennedy Shriver National Institute На здравето на децата и човешкото развитие, катедра, Cato T. Laurencin, MD, Ph.D., Университета на Вирджиния, Шарлотсвил, VA, Гейл Лестър, Ph.D., NIAMS / theernment, Национален институт по неврологични заболявания и инсулт, theernment , И Джеймс С. Панагис, MD, MPH, NIAMS / theernment. Специални благодарности са и хората, които прегледаха тази публикация и предоставиха ценна помощ. Мери Ан Дънкин е автор на тази публикация.

Мисията на Националния институт по артрит и мускулно-скелетни заболявания и кожни заболявания (NIAMS), част от американското министерство на здравето и човешките услуги (theernment), е да подпомага изследването на причините, лечението и профилактиката на артрит и мускулно-скелетни И кожни заболявания, обучението на основни и клинични учени за осъществяването на това изследване и разпространението на информация за напредъка на научните изследвания в тези болести. Информационната клирингова камара на NIAMS е обществена услуга, спонсорирана от NIAMS, която осигурява здравна информация и източници на информация. Допълнителна информация може да бъде намерена на интернет страницата на NIAMS atniams.theernment. Информация за костите и техните заболявания може да бъде получена от теста за остеопороза и свързани с нея костни заболявания ~ National; Ресурсен център, като се обадите безплатно на адрес 800-624-BONE; (2663) или чрез посещение на кеша.

Тази публикация съдържа информация за лекарствата, използвани за лечение на здравословно състояние, обсъдено тук. Когато тази публикация беше разработена, включихме най-актуалната (точна) информация. Понякога се освобождава нова информация за лекарствата.

INFO- (463-6332);

Наркотици @ ataccessdata./scripts/cder/drugsat. Drugs @ е каталог за разрешени лекарствени продукти.

/ NCHS

1 AMS кръг; Bethesda, MD 20892-3675; Телефон: 301-495-4484; 877-22-NIAMS (877-226-4267); TTY: 301-565-2966; Факс: 301-718-6366; Имейл: .theernment; niams.theernment

16-5278