Слънцезащитен агент (локален маршрут на приложение) описание и търговски марки

Слънцезащитните средства се използват за предотвратяване на слънчево изгаряне. Ограничаването на експозицията на слънце и използването на слънцезащитни средства, когато сте на слънце може да помогне за предотвратяване на ранното набръскване на кожата и рак на кожата. Има два вида слънцезащитни средства: химически и физически. Химическите слънцезащитни средства ви предпазват от слънцето чрез абсорбиране на ултравиолетовите (UV) и видими слънчеви лъчи, докато физичните слънцезащитни средства отразяват, разпръскват, абсорбират или блокират тези лъчи.

Слънцезащитните препарати често съдържат повече от една съставка. Например, продуктите могат да съдържат една съставка, която осигурява защита срещу ултравиолетовите слънчеви лъчи A (UVA) и друга съставка, която ви защитава от ултравиолетовите слънчеви лъчи B (UVB), които са по-склонни да причинят слънчево изгаряне от UVA слънчевите лъчи. В идеалния случай покритието трябва да включва защита срещу UVA и UVB слънчеви лъчи.

Канадска марка

Коефициентът на слънцезащитен фактор (SPF), който намирате на етикета на тези продукти, ви показва минималното количество UVB слънчева светлина, което е необходимо с този продукт, за да се получи зачервяване на защитена от слънце кожа, в сравнение с незащитената кожа. Слънцезащитните продукти с високи SPF ще осигурят по-голяма защита срещу слънцето.

Слънцезащитните продукти се предлагат със или без рецепта на Вашия лекар. Ако използвате това лекарство без рецепта, внимателно прочетете и спазвайте всички предпазни мерки на етикета.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към лекарства в тази група или към други лекарства. Кажете също на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, оцветители, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Деца под 6-месечна възраст трябва да се пазят от слънцето. Слънцезащитните средства не трябва да се използват при кърмачета на възраст под 6 месеца, поради увеличаване на вероятността от нежелани реакции. Децата на възраст 6 месеца и по-големи трябва да се пазят от слънцето или да имат ограничено излагане на слънце. Слънцезащитните средства със слънцезащитен фактор (SPF) от най-малко 15 пъти трябва да се прилагат при излагане на слънце. Продуктите за слънцезащитни продукти за лосион са предпочитани за употреба при деца. Средствата за предпазване от слънце, базирани на алкохол, трябва да се избягват, защото могат да предизвикат дразнене.

Крем, лосион, мехлем; Масло; спрей; стик; гел / желе; Течен; Pad

Смята се, че възрастните хора, които прекарват малко време на слънце и използват слънцезащитни средства често, могат да бъдат изложени на риск от дефицит на витамин D (което може да доведе до костни заболявания и фрактури), въпреки че това не е доказано. За да ви помогне да получите достатъчно витамин D, се препоръчва да ядете храна, богата на витамин D, като укрепено мляко или мазна риба. Вашият лекар може да Ви посъветва да приемате добавки от витамин D. Обърнете се към Вашия лекар за това.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

алергии

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Педиатрична

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на лекарства в този клас. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Слънцезащитните средства са предназначени само за външна употреба. Тези продукти обикновено идват с указания за пациента. Прочетете ги внимателно, преди да използвате някой продукт.

Гериатрична

Лекарствени взаимодействия

Други взаимодействия

При избора на слънцезащитния продукт може да разгледате следното

Следващите са типовете кожа (тен) и подходящият слънцезащитен агент, който трябва да се използва

Други медицински проблеми

Преди всяко излагане на слънце, приложете подходящ слънцезащитен продукт, който ви защитава от ултравиолетовите (UV) слънчеви лъчи. За максимална защита от слънце, слънцезащитните препарати трябва да се прилагат равномерно и дебело върху всички открити кожни повърхности (включително устните, с помощта на слънцезащитни устни или балсам за устни). Слънцезащитните продукти, съдържащи аминобензоена киселина, лизадимат, падимат О или роксадимат, трябва да се прилагат 1 до 2 часа преди излагане на слънце. Други слънцезащитни продукти трябва да се прилагат 30 минути преди излагане на слънце, освен ако не е указано друго от инструкциите за опаковката. Слънцезащитите за устни трябва да се прилагат 45 до 60 минути преди излагане на слънце.

съхранение

Тъй като повечето слънцезащитни продукти се отстраняват лесно от кожата, трябва да ги прилагате отново на всеки 1 до 2 часа за адекватна защита. Трябва да приложите отново слънцезащитни продукти, особено след плуване или тежко изпотяване. Слънцезащитните препарати за устни трябва да се прилагат повторно най-малко веднъж на час, докато сте на слънце, както и преди и след плуването, след ядене и пиене и други дейности, които го отстраняват от устните.

Съхранявайте слънцезащитните продукти (напр. Спрейове) далеч от очите.

Някои слънцезащитни средства съдържат алкохол и са запалими. Не използвайте близо до топлина, близо до открит пламък или докато пушите.

Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средната доза слънцезащитни средства.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Ако се развият обрив или дразнене, спрете да използвате слънцезащитните продукти и се консултирайте с Вашия лекар.

Слънцезащитните средства, съдържащи аминобензоена киселина, лизадимат, падимат О или роксадимат, могат да обезцветят и да оцветят светлите тъкани в жълто.

В допълнение към използването на слънцезащитни средства, препоръчително е да се сведе до минимум излагането на слънце от 10:00 до 14:00 часа. (11:00 до 15:00 часа), когато слънцето е най-силно. Вземете допълнителни предпазни мерки и за облачни или замаяни дни и около отразяващи повърхности като бетон, пясък, сняг или вода, тъй като тези повърхности могат да отразяват вредните лъчи на слънцето. Носете предпазно облекло, включително шапка, дълги ръкави и дълги панталони. Слънчевите очила също трябва да се носят, за да се избегне увреждане на очите от слънцето (образуване на катаракта). Избягвайте слънчевите лампи и солариумите, защото те могат да увредят кожата и очите като директна слънчева светлина.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.