Сифилис симптоми

Първичен сифилис

Сифилисът се развива на етапи, а симптомите варират с всеки етап. Но етапите могат да се припокриват и симптомите не винаги се появяват в една и съща последователност. Може да сте заразени със сифилис и да не забележите никакви симптоми в продължение на години.

Втори сифилис

Първият знак за сифилис е малка възпалена болест, наречена шанкре (SHANG-kur). Възпалението се появява на мястото, където бактерията влезе в тялото ви. Докато повечето хора, заразени със сифилис, развиват само един шанкер, някои хора развиват няколко от тях. Ханкретът обикновено се развива около три седмици след експозицията. Много хора, които имат сифилис, не забелязват чанкре, защото обикновено са безболезнени и могат да бъдат скрити във влагалището или ректума. Чанкре ще излекува сам в рамките на шест седмици.

Латентен сифилис

В рамките на няколко седмици от оригиналното лечение на канкре, може да почувствате обрив, който започва на багажника, но в крайна сметка обхваща цялото ви тяло – дори дланите на ръцете и стъпалата на краката. Този обрив обикновено не е сърбящ и може да бъде придружен от рани като брадавици в устата или гениталната област. Някои хора също изпитват мускулни болки, треска, възпалено гърло и подути лимфни възли. Тези признаци и симптоми може да изчезнат в рамките на няколко седмици или многократно да идват и да отиват толкова дълго, колкото една година.

Ако не сте лекувани за сифилис, болестта се движи от вторичния до латентния (скрит) етап, когато нямате симптоми. Латентната сцена може да продължи няколко години. Признаците и симптомите никога не могат да се връщат, или болестта може да достигне третия (трети) етап.

Около 15 до 30 процента от хората, заразени със сифилис, които не получават лечение, ще развият усложнения, известни като третичен (късно) сифилис. В по-късните етапи заболяването може да увреди мозъка, нервите, очите, сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, костите и ставите. Тези проблеми могат да се появят много години след първоначалната, нелекувана инфекция.

Бебетата, родени от жени, които имат сифилис, могат да се заразят чрез плацентата или по време на раждане. Повечето новородени с вроден сифилис нямат симптоми, въпреки че някои изпитват обрив по дланите на ръцете си и под ходилата. По-късните симптоми могат да включват глухота, деформации на зъбите и носа на седлото – когато мостът на носа се срине.

Третичен (късен) сифилис

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако вие или вашето дете почувствате необичайно изписване, възпаление или обрив – особено ако се случи в областта на слабините.

Вродена сифилис

Кога да се види лекар