Симптоми и причини – приапизъм

Симптомите на приапизъм варират в зависимост от вида приапизъм. Двата основни вида приапизъм са исхемичен и неисхимичен приапизъм.

Симптоми

Причини

Исхемичният приапизъм, наричан още приапизъм с нисък поток, е резултат от това, че кръвта не може да напусне пениса. Това е най-разпространеният вид приапизъм. Признаците и симптомите включват

Постоянният или заекващ приапизъм, форма на исхемичен приапизъм, е необичайно състояние. Това е по-често при мъже, които имат наследствено заболяване, характеризиращо се с необичайно оформени червени кръвни клетки (сърповидно-клетъчна анемия). Сърповидните клетки могат да блокират кръвоносните съдове в пениса. Рецидивиращият приапизъм описва повтарящи се епизоди на продължителни ерекции и често включва епизоди на исхемичен приапизъм. В някои случаи състоянието започва с нежелани и болезнени ерекции с кратка продължителност и може да прогресира с течение на времето до по-чести и по-продължителни ерекции.

Усложнения

Неиисхемичният приапизъм, известен също като приапизъм с висок поток, възниква, когато кръвния поток на пениса не се регулира по подходящ начин. Неихимичният приапизъм обикновено е безболезнен. Признаците и симптомите включват

Ако имате ерекция, продължаваща повече от четири часа, се нуждаете от спешна помощ. Лекарят за спешна помощ ще определи дали имате исхемичен приапизъм или неисхимичен приапизъм. Това е необходимо, тъй като лечението за всеки от тях е различно и лечението за исхемичен приапизъм трябва да се направи възможно най-скоро.

Ако имате повтарящи се, упорити, болезнени ерекции, които сами по себе си решават, консултирайте се с Вашия лекар. Може да се нуждаете от лечение, за да предотвратите по-нататъшни епизоди.

Ерекцията обикновено се случва в отговор на физическа или психологическа стимулация. Това стимулиране кара определени кръвоносни съдове и гладки мускули да се отпуснат и / или да се разширяват, като увеличават притока на кръв към гъбестите тъкани в пениса. Следователно, напълненият с кръв пенис става изправен. След като стимулацията приключи, кръвта изтича и пенисът се връща в невъзмутимо състояние.

Приапизмът се случва, когато част от тази система – кръвта, кръвоносните съдове, гладките мускули или нервите – променят нормалния кръвен поток. След това ерекцията продължава. Докато основната причина за приапизъм често не може да бъде определена, няколко условия се смята, че играят роля.

Свързаните с кръвта заболявания могат да допринесат за приапизъм – обикновено исхемичен приапизъм, когато кръвта не може да изтече от пениса. Тези разстройства включват

Най-често срещаната диагноза при деца е сърповидно-клетъчна анемия.

Приапизмът, обикновено исхемичен приапизъм, е възможно нежелан ефект от редица лекарства, включително

Алкохолът, марихуаната, кокаинът и други злоупотреби с наркотици могат да причинят приапизъм, особено исхемичен приапизъм.

Честа причина за неисхимичен приапизъм – упорита ерекция, причинена от прекомерен кръвоток в пениса – е травма или нараняване на пениса, таза или перинеума, областта между основата на пениса и ануса.

Други причини за приапизъм включват

Исхемичният приапизъм може да причини сериозни усложнения. Кръвта, уловена в пениса, е лишена от кислород. Когато ерекцията трае твърде дълго, тази кисело-бедна кръв може да започне да уврежда или унищожава тъканите в пениса. В резултат нетретираният приапизъм може да причини еректилна дисфункция.