Симптоми и причини – галакторея

Симптоми

Причини

Признаците и симптомите, свързани с галактореята, включват

Ако имате персистираща, спонтанна млечно-зъбна течност от едната или и двете гърди и не сте бременна или кърмите, направете среща, за да се консултирате с Вашия лекар.

Ако стимулацията на гърдата – например прекомерната манипулация на зърната по време на сексуална активност – задейства изхвърлянето на зърната от няколко канала, нямате причина да се притеснявате. Изхвърлянето вероятно не е сигнал за нищо необичайно, включително рак на гърдата, но все пак трябва да видите лекар за оценка.

Невъзстановяването на гърдите – особено кървава, жълта или ясна спонтанна течност, която идва от един канал или е свързана с бучка, която може да почувствате – изисква незабавно медицинско обслужване, тъй като това може да е признак за рак на гърдата.

Хипофизната жлеза и хипоталамус

Хипофизната жлеза и хипоталамусът се намират в производството на мозъка и контролния хормон.

Галактореята често се дължи на твърде много пролактин – хормонът, отговорен за производството на мляко (лактация), когато имате бебе. Пролактин се произвежда от хипофизната жлеза, мраморна размерна жлеза в основата на мозъка ви, която отделя и регулира няколко хормона.

Възможните причини за галактореята включват

Понякога лекарите не могат да намерят причина за галакторея. Това се нарича идиопатична галакторея и това може просто да означава, че вашата гръдна тъкан е особено чувствителна към млекопроизводствения хормон пролактин в кръвта Ви. Ако имате повишена чувствителност към пролактин, дори нормалните нива на пролактин могат да доведат до галакторея.

При мъжете галактореята може да бъде свързана с тестостеронов дефицит (мъжки хипогонадизъм) и обикновено се наблюдава при уголемяване на гърдите или чувствителност (гинекомастия). Ерективната дисфункция и липсата на сексуално желание също са свързани с дефицит на тестостерон.

Хипофизната жлеза и хипоталамус

Галактореята понякога се появява при новородени. Високите нива на естроген при майката пресичат плацентата в кръвта на бебето. Това може да доведе до уголемяване на гръдната тъкан на бебето, което може да се свърже с млечно освобождаване на зърната.