Пушенето тръби и пури: здравни ефекти и загриженост за рак

Пушачите и пурите пушачи често вълнуват притесненията, че тютюнопушенето е лошо за тяхното здраве. Те твърдят, че техният навик е безобиден и увековечава общото погрешно схващане, че тръбите и пурите са по-безопасни от цигарите. В действителност тези тютюневи изделия носят същите рискове за здравето – а понякога и по-големи рискове – от цигарите.

Пури и тръби се различават по дизайн от цигарите, които са направени от тютюн, обвит в тънка хартия. Пурите се опаковат в тютюневи листа, а за разлика от цигарите те обикновено нямат филтри. В тръбите тютюнът седи в купа в края и стъблото свързва купата с мундщука. Тръбите обаче могат да бъдат оборудвани с филтри.

Електронни цигари: Те са по-безопасни от тютюна? Или те са високотехнологичен начин за закачане на ново поколение на лош навик на никотин; Никой още не знае; Изследването на ефектите от електронните цигари изостава от популярността им. Но е готов или не, ерата на електронните цигари е тук. Това е процъфтяваща, милиардна долара индустрия – на път да аутсорства тютюневите изделия в рамките на едно десетилетие. Броят на тийнейджърите и tweens, използващи тези продукти, се удвои между 2011 и 2012 г .; Време е да се информираме за тези продукти …

Друг вид тръба, водопроводната тръба, се състои от тяло, изпълнено с вода, купа, в която е поставен тютюнът, и прикрепена тръба и мундщук, през който тръбата е пушена. Водопроводите, или наргилетата, произхождат от древна Персия и Индия преди 400 години и все още са популярни днес. Наргилетата са пълни с ароматни тютюни в различни аромати, като череша, ябълка или мента.

Пушачите и пушачите често твърдят, че здравето им не е изложено на риск, защото само пушат един или два пъти на ден и не вдишват. Съществува и твърдението, че тръбите и пурите не са пристрастяващи. Но изследванията показват, че пушенето на пури и тръби е толкова опасно, колкото пушенето на цигари, а може би дори и по-опасно.

Една голяма пура може да съдържа повече от 1/2 унция тютюн – толкова тютюн, колкото цяла опаковка цигари. Една пура също съдържа 100-200 милиграма никотин, докато цигарата е само около 8 милиграма. Този допълнителен никотин може би е причината пушенето само на няколко пури на седмица да е достатъчно, за да задейства глад за никотин.

Ето само някои от вредните последици за здравето на пушенето на тръби и пури

Рак. Дори и да не вдишвате, можете да получите редица различни видове рак от пушенето на тръби и пури. Хората, които пушат пури редовно, са четири до 10 пъти по-склонни от непушачите да умрат от рак на устата, ларинкса и хранопровода. Ракът на устната кухина може да се развие навсякъде, където димът докосва, включително устните, устата, гърлото и езика. Хората, които вдишват, също увеличават риска от рак на белите дробове, панкреаса и пикочния мехур.